Το “σύνδρομο CSI”… πονοκεφαλιάζει την Ελληνική Αστυνομία
Κοινωνία

Το “σύνδρομο CSI”… πονοκεφαλιάζει την Ελληνική Αστυνομία

«Οι κακοποιοί ΄μορφώνονται΄ και εκπαιδεύονται από τις αστυνομικές σειρές τύπου CSI, τις οποίες παρακολουθούν φανατικά ακόμη και μέσα στις φυλακές». Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, τμήμα της οποίας παρουσιάστηκε από τη δικηγόρο και υποψήφια διδάκτορα κυρία Γεωργία Χατζηθεοδώρου σε συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε προ τριών ημερών στο Πολεμικό Μουσείο. Μάλιστα είναι τέτοια η ενημέρωση των ποινικών από ορισμένες σχετικές τηλεοπτικές σειρές, αλλά και τα στοιχεία που αντλούν από δικογραφίες ή δημοσιεύματα, που τους οδηγούν στο να σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες παραμέτρους της εγκληματολογικής έρευνας. Με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων να μειώνεται.

Οπως σημειώνεται στη μελέτη της κυρίας Χατζηθεοδώρου «η υψηλή τηλεθέαση της σειράς CSI και αναρίθμητων άλλων τηλεοπτικών σειρών αστυνομικού περιεχομένου, οι οποίες θέτουν ως βάση εξιχνίασης του εγκλήματος την επιστήμη, έχουν προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό μια εξαιρετικά διαστρεβλωμένη οπτική των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι αστυνομικές αρχές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός έχουν αυξήσει δραματικά τις προσδοκίες των δικαστών, των δικηγόρων και των (εν δυνάμει) ενόρκων σχετικά με τη δυνατότητα και την ταχύτητα διαλεύκανσης ενός εγκλήματος, αφετέρου έχουν δώσει στους παρανομούντες την απαραίτητη γνώση και διορατικότητα σχετικά με το πώς πρέπει να ενεργούν και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουν, έτσι ώστε να μη συλληφθούν.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτόν ένας μύθος γύρω από την πραγματικότητα και τις ρεαλιστικές δυνατότητες της ανακριτικής επιστήμης. Οι τηλεοπτικές αυτές σειρές είχαν τόσο μεγάλη απήχηση, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί για την εξήγηση του ως άνω φαινομένου ένας νέος όρος που ονομάζεται η ΄επίδραση ή το σύνδρομο του CSI΄».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά «η εκδοχή αυτή παραπέμπει στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που δύνανται να έχουν οι τηλεοπτικές αυτές σειρές για τους ίδιους τους εγκληματίες. Οι παρανομούντες φαίνεται ότι διδάσκονται από την τηλεόραση τον τρόπο να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές αρχές ενώ, μάλιστα, φημολογείται ότι οι σειρές τύπου CSI είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στα σωφρονιστικά ιδρύματα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αρκετοί αστυνομικοί επισημαίνουν ότι το έργο τους δυσχεραίνεται καθώς οι εγκληματίες προσέχουν πλέον και δεν αφήνουν ίχνη, καθώς, λόγου χάριν, χρησιμοποιούν χλωρίνη για να εξαφανίσουν τους λεκέδες από αίμα και πλαστικά γάντια για να μην αφήσουν αποτυπώματα, ενώ αφαιρούν τυχόν αποτσίγαρα από τον τόπο του εγκλήματος και άλλες ενέργειες…».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «ακόμη και σε σύνθετες εγκληματικές ενέργειες που κάνουν άτομα με λευκό ποινικό μητρώο βλέπουμε ότι δείχνουν εντυπωσιακή επιμέλεια να μην αφήνουν ίχνη DNA, να μην κάνουν λάθη με τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων κ.λπ. Κάτι αντίστοιχο που έκαναν, φέρ΄ ειπείν, και οι ΄ερασιτέχνες΄ απαγωγείς της 27χρονης κοπέλας στην Κυψέλη, προ μερικών εβδομάδων. Σχεδόν όλοι οι ποινικοί έχουν μάθει κόλπα με πυρπολήσεις ή “απολύμανση” των οχημάτων διαφυγής, με τις χρήσεις καρτών ή συσκευών μιας χρήσης, με την αποφυγή των καμερών, με την αλλοίωση των ηλεκτρονικών ιχνών.

Βλέπουν στις τηλεοράσεις και διαβάζουν στο Διαδίκτυο όλες τις μεθόδους που εφαρμόζουμε και προσπαθούν να τελειοποιήσουν την τακτική τους. Με δυσκολία κρατάμε για τις έρευνές μας ένα-δυο τρικ, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και βρίσκουμε τους δράστες. Πολλές φορές για να κρύψουμε τις τακτικές μας (σ.σ.: πολλές μπορεί να είναι και παράτυπες) επικαλούμαστε ότι ΄δεχθήκαμε ανώνυμο τηλεφώνημα που μας υποδεικνύει τον δράστη΄. Υπάρχουν κακοποιοί ή αντάρτες πόλης που το μόνο που τους ενδιαφέρει από τις δίκες που γίνονται είναι να αντλήσουν νέα στοιχεία για τον τρόπο που τους εντοπίσαμε, ώστε να αποφύγουν μελλοντικά παρόμοια λάθη ή να ενημερωθούν οι συνεργοί τους. Η μία εξιχνίαση που δημοσιοποιείται κάνει δυσκολότερη την επόμενη. Το επονομαζόμενο ΄σύνδρομο CSI΄ από την υπερπροβολή ή και υπερεκτίμηση των νέων εγκληματολογικών μεθόδων είναι υπαρκτό…».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet