Ψάχνουν τρόπους να… καθαρίσουν τις καθαρίστριες
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ψάχνουν τρόπους να… καθαρίσουν τις καθαρίστριες

Να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που είχε δικαιώσει τις απολυμένες 393 καθαρίστριες, θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες έχουν περιέλθει σε κατάσταση διαθεσιμότητας και δεν έχουν απολυθεί, ενώ θα τονίσει ότι η δικαστική αυτή διαφορά ανάγεται στην αρμοδιότητα των Διοικητικών και όχι των Πολιτικών δικαστηρίων.

Ο εισηγητής Αρεοπαγίτης θα τονίσει ακόμη ότι η Πολιτεία έχει την ευχέρεια να καταργεί τις οργανικές θέσεις και κατά μείζονα λόγο όταν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καλύπτεται από τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας.

Ο κ. Κοσμίδης θα υποστηρίξει ότι η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης παροχής εξηρτημένης εργασίας, αλλά ότι «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Θα επισημάνει ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε στο σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016».

Ο Αρεοπαγίτης θα τονίσει την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ότι το έργο της καθαριότητας των υπηρεσιών του θα πρέπει να γίνεται στο μέλλον από ιδιωτικά συνεργεία με σύμβαση έργου και όχι από υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση αυτή «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού».

Η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη. Και επίσης δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς δεν αποκλείει την ευχέρεια της Πολιτείας να καταργεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους, εφόσον:

1) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος,

2) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση,

3) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του, εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι στις15 Μαΐου 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφασή του ακύρωσε τις απολύσεις 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους.

«Νομικά αβάσιμη και έωλη»

Στο μεταξύ, νομικά αβάσιμη και έωλη χαρακτηρίζει ο νομικός εκπρόσωπος των απολυμένων καθαριστριών δικηγόρος Γιάννης Καρούζος την εισήγηση του Αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη να παραμείνουν εκτός του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ οι 393 απολυμένες καθαρίστριες.

«Δεν μπορεί μια πρόταση δικαστή να αντιμετωπίζει το αγαθό την εργασίας ως εξαρτημένο από κυβερνητικές επιλογές. Και δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει νομικό θέσφατο. Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική και ευελπιστούμε στην κρίση του δικαστηρίου την προσεχή εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Καρούζος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet