«Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας
Κοινωνία

«Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας

«Θυμώνω πολύ όταν ακούω για την Ελλάδα ως ΄ξέφραγο αμπέλι΄» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι τα χερσαία σύνορα της χώρας «φυλάσσονται θαυμάσια», ενώ για τις ροές προσφύγων και μεταναστών μέσω του Αιγαίου υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνεις παρά μόνο διάσωση όταν έρχεται η βάρκα» και ότι «το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις τουρκικές ακτές».

«Με ενοχλεί όταν κανείς αναφέρεται στις αδυναμίες της χώρας μας και ξεχνά τις αντίστοιχες της Ε.Ε.» σημειώνει, ενώ υποστηρίζει πως έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν λειτουργήσει τα hot spot στα νησιά. Για το μόνο κέντρο καταγραφής που εκφράζει επιφυλάξεις είναι αυτό της Κω, λόγω των αντιδράσεων μερίδας των κατοίκων.

Επισημαίνει, επίσης, ότι οι εισροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την εποχή, εκτός από τις ημέρες έντονης κακοκαιρίας. «Τις υπόλοιπες έχουμε έναν απίστευτο αριθμό, 4.000-4.500 την ημέρα. Αυτό είναι ένα ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά τις συζητήσεις στην Ε.Ε. η Τουρκία έχει δηλώσει, χωρίς να αναλάβει τη δέσμευση, ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις ροές. Είναι πλήγμα για εμάς και την Ευρώπη και θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί» υπογραμμίζει.

Αναφέρεται, επίσης, και στην προέλευση όσων έρχονται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, τους Μαροκινούς και τους Αλγερινούς». «Δεν συμβαίνει κάθε βράδυ, αλλά συμβαίνει συχνά και σε μεγάλους αριθμούς που δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα».

«Τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που δεν είναι πρόσφυγες, δεν μπορεί η χώρα να τον αντιμετωπίσει επ΄ άπειρον. Για τους οικονομικούς μετανάστες υπάρχουν τρεις νόμιμοι δρόμοι: Ο ένας είναι να αιτηθούν άσυλο, αυτό εξετάζεται και ανάλογα με την απάντηση παίρνει κατηγορία. Ο δεύτερος να αιτηθούν οικειοθελή επιστροφή, είμαστε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και κάνουμε τέτοιες επιστροφές. Ο τρίτος είναι οι αναγκαστικές επιστροφές. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο» τονίζει.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet