Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα, στο Μαξίμου τους περιμένει ο πρωθυπουργός
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα, στο Μαξίμου τους περιμένει ο πρωθυπουργός

Νέα σύσκεψη την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, ενώ μέχρι τότε δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο οποίος το πρωί δήλωσε ανοικτός σε διάλογο μαζί τους.

Μεγαλώνει το μπλόκο της Νίκαιας, με τον αριθμό των τρακτέρ να ξεπερνά πλέον τις 2.500. Σε σύσκεψη καλούν για το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Θεσσαλίας. Ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα τελωνεία, εθνικές οδοί και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Νέα σύσκεψη, το μεσημέρι της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε η πανελλαδική συνέλευση των αγροτών στα Τέμπη. Οι εκπρόσωποι των 30 μπλόκων από όλη τη χώρα συμφώνησαν στην υιοθέτηση κοινού διεκδικητικού πλαισίου, που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, ανακοινώσε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε η νέα συνάντηση την Τρίτη. Μέχρι τότε, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σκληραίνοντας τη στάση τους αποφάσισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12μ.μ. μέχρι της 2μ.μ. και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.

Άνοιξε ο δρόμος

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, καθώς με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας αίρεται η απαγόρευση κίνησης που είχε τεθεί σε ισχύ στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 683168, 2410 683169.

Νωρίτερα, κι ενώ οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς και σε εκπροσώπους φορέων, θέλοντας να υπογραμμίσουν το ευρύ κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο, τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από τη Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.

Δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να χύσουν γάλα στο οδόστρωμα και να βάλουν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.

Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.

Η συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων συνεχίζεται, ενώ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα δεν επιτρέπεται.

Την Κυριακή συνέλευση στη Νίκαια

Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας εξακολουθούν και σήμερα να φτάνουν τρακτέρ από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500. Οι διοργανωτές έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.

Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο, ενώ πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην κεντρική πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό εν τέλει κατέληξε στο μπλόκο Νίκαιας, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Για αύριο στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες, το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της.

Κλειστός ο δρόμος

Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κλειστά τελωνεία

Συγκεκριμένα, κλειστά ήταν μέχρι τις 15.30 τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στον δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαουρίσιο, το «βράδυ θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα πάμε στα πράσινα φανάρια -πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία».

Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας στη Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.

Έκλεισε για ώρες η Αθηνών – Κορίνθου

Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν για κάποιες ώρες την εθνική οδό.

Από τις 14:40 περί τους 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο.

Η Τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον Ισθμό με παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως περίπου τους Αγίους Θεοδώρους.

Αυτή την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Πηγή: in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet