BBC: Παιδιά κάνουν «απόπειρες αυτοκτονίας» στη Μόρια
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

BBC: Παιδιά κάνουν «απόπειρες αυτοκτονίας» στη Μόρια

Ένα οδοιπορικό στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου παρουσιάζει σήμερα το BBC, με συγκλονιστικές εικόνες παιδιών που δηλώνουν ότι προτιμούν τον θάνατο από την παραμονή τους στον καταυλισμό των προσφύγων.

Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στον καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου υπάρχει θανάσιμη βία, υπερπληθωρισμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης που, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση, μπορεί να οδηγήσει παιδιά ηλικίας έως και 10 ετών στο να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας».

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δραπετεύσουμε, 24 ώρες το 24ωρο έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα» δήλωσε η Σάρα Καν, από το Αφγανιστάν. «Η βία δεν αφήνει τα παιδιά μας να κοιμηθούν», λέει και εξηγεί ότι η ίδια και η οικογένειά της περνούν την ημέρα στην ουρά για φαγητό και όλη νύχτα έτοιμοι να τρέξουν, υπό τον φόβο των επεισοδίων που ξεσπούν συνέχεια.

«Οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες που οι φιλανθρωπικές οργανώσεις μάλιστα έφυγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο τόπος μυρίζει ακαθαρσίες και μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μερικοί άνθρωποι ζουν σε κινητές καμπίνες και όλες οι σκηνές ενώνονται με τέντες και μουσαμάδες – σπίτια για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν κανένα επίσημο χώρο διαβίωσης» αναφέρει το BBC και προσθέτει:

«Κάθε σκηνή φιλοξενεί 17 ανθρώπους, τέσσερις οικογένειες κάτω από κάθε μουσαμά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι στη Μόρια, η οποία θα έπρεπε να φιλοξενεί 2.000.

»Μια μητέρα περιγράφει ότι υπάρχουν περιττώματα στο πάτωμα του σημείου όπου μένει με το μόλις 12 ημερών βρέφος της».

»Η βία στο στρατόπεδο είναι ακραία. Τον Μάιο, εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν εξαιτίας μιας τεράστιας μάχης, κυρίως μεταξύ Αράβων και Κούρδων.

»Ο Αλί, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τώρα τον καταυλισμό καθώς λέει πως όταν έφτασε στη Μόρια με την οικογένειά του “διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ήδη υφιστάμενος σεχταρισμός και ρατσισμός, είτε ήταν μεταξύ Σουνιτών και Σιών, είτε Κούρδων, Αράβων και Αφγανών”.

»Προσθέτει ότι η σύγκρουση μεταξύ ομάδων ανταρτών στη Συρία έχει μεταφερθεί επίσης στις πύλες του στρατοπέδου προσφύγων.

“Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση”», λέει».

Γιατροί για τα παιδιά

Το BBC περιγράφει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφυγαν από τον καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες, αλλά άνοιξαν κλινική ακριβώς απέξω γιατί η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη. Τα παιδιά δέχονται θεραπείες για δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη υγιεινής και για αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση χημικών όταν η αστυνομία επεμβαίνει για να διαλύσει τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Φυσικά, υπάρχουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, προσθέτει το BBC.

«Οι γιατροί λένε ότι έχουν να κάνουν με παιδιά έως και 10 ετών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας». «Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς» λέει ο Λούκα Φοντάνα, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι για τις συνθήκες στη Μόρια είναι ενημερωμένος και ο ΟΗΕ και το ελληνικό υπουργείο Υγείας. «Παρά το γεγονός ότι πιέζουμε για να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά στην Αθήνα, δεν γίνεται. Τα παιδιά είναι ακόμα εδώ», σημειώνει.

Ο Λούκα Φοντάνα, που έχει δουλέψει σε εμπόλεμες ζώνες, χαρακτηρίζει τη Μόρια το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του. Έχει δουλέψει στη χτυπημένη από τον Έμπολα δυτική Αφρική αλλά «ποτέ μου δεν έχω δει το επίπεδο δυστυχίας που βιώνουμε εδώ κάθε μέρα. Ακόμα και εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα έχουν την ελπίδα ότι θα επιβιώσουν ή όχι έχουν τη συμπαράσταση της οικογένειας, της κοινωνίας, του χωριού, των συγγενών τους. Εδώ, την ελπίδα την έχει κλέψει το σύστημα», τονίζει.

Στο αφιέρωμα του BBC υπάρχουν και δηλώσεις του Γιώργου Ματθαίου, εκπροσώπου Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόρια, που κατηγορεί την Ε.Ε. «Δεν έχουμε τα λεφτά. Ξέρετε την κατάσταση στην Ελλάδα οικονομικά. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet