Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία
Κόσμος

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

Κριμαία: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός κρατικός όμιλος εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec) υποστήριξε την Παρασκευή 14 Μαρτίου ότι ένα κατασκοπευτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ αναχαιτίστηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος πάνω από την Κριμαία.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος περίπου 4.000 μέτρων και ουσιαστικά δεν ήταν ορατό από το έδαφος. Στάθηκε δυνατόν να διακόψουμε την επαφή του με τους Αμερικανούς χειριστές του, χάρη σε ένα σύστημα με αυτοκινούμενους παρεμβολείς ραντάρ Avtobaza», διευκρίνισε ο Rostec.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, το αεροσκάφος κατέπεσε και κατέληξε ουσιαστικά ανέπαφο στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας της Κριμαίας.

Ο Rostec κατασκευάζει το συγκεκριμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, όμως δεν είναι σαφές ποιος το χειρίστηκε για να καταρρίψει το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-5B.

Φοβούνται οι Τατάροι της Κριμαίας

Φοβούνται οι Τατάροι της ΚριμαίαςΑμφιβολίες για το κατά πόσο είναι επαρκείς οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Μόσχας για να την εξαναγκάσει να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας, εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές πολλών χωρών της Συμμαχίας.

«Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων, προορισμός των οποίων είναι να πληρώσει η Ρωσία βαρύ τίμημα εάν δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όμως τι θα συμβεί εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να πληρώσει αυτό το τίμημα και ταυτόχρονα να αρπάξει ένα μέρος των εδαφών μας;» είπε ο Μ. Τζεμίλεφ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου.

«Ναι, θα πληρώσουν το τίμημα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όμως τι θα γίνει μετά; Δεν έχουμε απάντηση», συνέχισε ο ιστορικός ηγέτης των Τατάρων, ο οποίος αντιτίθεται στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ο Μ. Τζεμίλεφ επανέλαβε την έκκλησή του για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος που οργανώνεται την Κυριακή από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο και παράνομο» και εξήγησε ότι είπε στους συνομιλητές του στο ΝΑΤΟ ότι «θα προτιμούσε να δει κυανόκρανους του ΟΗΕ στο έδαφος της Κριμαίας». Σημείωσε όμως ότι είναι βέβαιο πως η Μόσχα δεν θα συμφωνούσε σε μια τέτοια πρόταση και θα ασκούσε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μια απόφαση του ΝΑΤΟ για τη χρήση κάθε μέσου δεν απαιτεί απαραιτήτως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έγινε στο Κόσοβο. Γενικά, ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ το κάνουν (σ.σ. αναλαμβάνουν δράση) μόνο όταν υπάρχει σφαγή. Θα θέλαμε να συμβεί αυτό πριν αρχίσουν να μας σφάζουν», πρόσθεσε ο Τάταρος ηγέτης.

Άκαρπη η συνάντηση

Άκαρπη η συνάντηση Κέρι ΛαβρόφΆκαρπη απέβη η συνάντηση Τζων Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της χερσονήσου.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα για την Ουκρανία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επιμένοντας πως «η Μόσχα θα σεβαστεί την βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.

Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.

«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Σ. Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως «παρά τις χρήσιμες συζητήσεις, δεν υπάρχει κοινό όραμα για την Ουκρανία» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καθησύχασε πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία». Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός μίλησε επίσης τηλεφωνικά την Τετάρτη 13 Μαρτίου με τον Ρώσο ομόλογό του και του είπε ξεκάθαρα πως «θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο ίδιος ο Τ. Κέρι προειδοποίησε πως «οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι έτοιμες να λάβουν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία.

ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν GAZPROM ΚΑΙ ROSNEFT – «Ανοησίες» απαντούν οι Ρώσοι

Οποιαδήποτε απόπειρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν θα ήταν «ανόητη» και θα έπληττε τους δυτικούς εταίρους της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας περισσότερο από την ίδια, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός της.

«Ελπίζω ότι πρόκειται για κενές απειλές», δήλωσε ο Μιχαήλ Λεοντίεφ απαντώντας σε ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Ι. Σετσίν θα περιλαμβάνεται στους 13 ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

«Είναι ανόητο, μικροπρεπές και προφανές σαμποτάζ των ιδίων πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο Μ. Λεοντίεφ. «Πιστεύω ότι θα επηρεάσει κυρίως τους επιχειρηματικούς εταίρους της Rosneft στη Δύση με έναν εκπληκτικό τρόπο».

Η εφημερίδα Bild ανέφερε σε δημοσίευμά τη την Παρασκευή 14 Μαρτίου ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε τουλάχιστον 13 υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας της Ρωσίας.

Επικαλούμενη διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα τα ονόματα του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, καθώς και του Αλεξέι Μίλερ, διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, αλλά και του Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της Rosneft.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις κυρώσεις αυτές τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στη διάρκεια ενός έκτακτου συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο της Bild, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις (για το θέμα)». «Δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στην μέση των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη, κοινή θέση», πρόσθεσε.

Ρωσία: Θα προστατέψουμε τους Ρώσους της Ουκρανίας

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές με έναν νεκρό στο Ντονέτσκ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή 14 Μαρτίου ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 13 Μαρτίου στην ανατολική Ουκρανία ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet