«Έξοδος βιβλικών διαστάσεων» από το Ιράκ
Κόσμος

«Έξοδος βιβλικών διαστάσεων» από το Ιράκ

Πεινασμένοι, διψασμένοι, ταλαιπωρημένοι: αυτή είναι η εικόνα των προσφύγων του Ιράκ που κατά χιλιάδες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. «Έξοδο βιβλικών διαστάσεων» χαρακτηρίζει το κύμα προσφύγων στο Ιράκ, σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Ολόκληρες οικογένειες κουβαλούν στις πλάτες τους τίποτε άλλο παρά τα ρούχα τους. Κάποιοι είναι ξυπόλητοι. Και δεν επιβίωσαν όλοι σε αυτό το δύσκολο ταξίδι. Ο Τζαμάλ Τζαμίρ, ένας 23χρονος φοιτητής από το Σιντζάρ, είπε στο CNN ότι η οικογένειά του κατέφυφε στο άγονο και ανεμοδαρμένο όρος Σιντζάρ, πριν από περίπου μία εβδομάδα όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη του. Πέρασαν πολλές ημέρες στο βουνό, περιμένοντας εναγωνίως τη βοήθεια σε τρόφιμα και νερό από αέρος» αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου. Η οικογένεια κατάφερε να φθάσει στη Συρία, έπειτα από ένα ταξίδι 15 ωρών.

Το CNN συνάντησε την οικογένεια στο βόρειο Ιράκ. Ο Τζαμάλ είπε ότι δύο από τα μικρότερα αδέλφια του πέθαναν στην πορεία. Πολλοί από τους πρόσφυγες, όπως η οικογένεια Τζαμίρ, ανήκουν στους Γιαζίντι, μία από τις μικρότερες μειονότητες του Ιράκ που επί αιώνες είναι θύματα σκληρών διώξεων.

«Όταν οι πρόσφυγες διέσχισαν ένα ποταμό και πέρασαν στη Συρία, τα δεινά τους δεν σταμάτησαν. Ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί έδωσαν δύο πιάτα κοτόπουλο για μία οικογένεια 12 ατόμων. Άνθρωποι κοιμόντουσαν έξω, χρησιμοποιώντας κομμάτια από χαρτόνι για στρώμα. Πολλοί ήταν πολύ άρρωστοι και εξουθενωμένοι για να προχωρήσουν παρακάτω» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Όταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσέγγισαν την πόλη τους, ο Τζαμίρ και η οικογένειά του, κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ, όπου για πολλές ημέρες περίμεναν με αγωνία την ανθρωπιστική βοήθεια. Κούρδος αξιωματούχος εκτιμά ότι περίπου 70.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο όρος Σιντζάρ και τουλάχιστον 100 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από τη ζέστη και την αφυδάτωση.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet