Έτοιμη να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας η Ε.Ε. για την κυπριακή ΑΟΖ
Κόσμος

Έτοιμη να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» κατά της Τουρκίας η Ε.Ε. για την κυπριακή ΑΟΖ

Έτοιμη να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Η Ε.Ε. δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο είχε πρόσβαση το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

«Ελπίζω και θα επιχειρήσω να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις και το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία είναι να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρχει άμεσος τερματισμός των παραβιάσεων να υπάρχουν οι κατάλληλες κυρώσεις» δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet