Έτοιμοι για μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας οι Καταλανοί αυτονομιστές
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Έτοιμοι για μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας οι Καταλανοί αυτονομιστές

Έτοιμοι να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους αν η Μαδρίτη επιχειρήσει να εμποδίσει τη διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας, στην οποία προσβλέπουν σε περίπτωση επιτυχίας τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλώνουν οι Kαταλανοί αυτονομιστές.

«Αν, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ισπανικό κράτος μέσω των πολιτικών ή νομικών του αποφάσεων εμποδίσει την αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας ή το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, θα προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην ευρωβουλευτής και σημαντική προσωπικότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Καταλονίας, στον οποίο μετέχουν το κεντροδεξιό κόμμα CDC και το αριστερό ERC.

Στόχος των αυτονομιστών είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών με την ίδρυση θεσμών (π.χ. Εφορίας), κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής εντός του 2016.

Η αντίδραση των Καταλανών έρχεται λίγες μέρες μετά τη δέσμευση, για πολλοστή φορά, του Iσπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι «δεν θα υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία». Η πλούσια περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων στα βορειοανατολικά της Ισπανίας προσδοκά να ψηφίσει για το πολιτικό της μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σκωτίας.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet