«Ακονίζουν μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία
Κόσμος

«Ακονίζουν μαχαίρια» ΗΠΑ και Ρωσία

Η Μόσχα θεωρεί πως η οικονομική βοήθεια την οποία η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία είναι παράνομη και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή τότε θα υπάρξουν συνέπειες. «Εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις στις ΗΠΑ οφείλουν να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει η άνευ όρων παράδοσή τους σε ριζοσπαστικά στοιχεία με ναζιστικό χρωματισμό στην Ουκρανία και στην χρηματοδότησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η χορήγηση χρηματοδότησης σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο κατέλαβε την εξουσία διά της βίας είναι παράνομη και παραβιάζει το πλαίσιο του Αμερικανικού νομικού συστήματος», ανέφερε νωρίτερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές καταρτίζουν ένα νομοθέτημα το οποίο, σύμφωνα με πηγές στο Κογκρέσο, έχει ευρύτερο χαρακτήρα κι ενδέχεται να συμπεριλάβει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ανεξαρτητοποίηση θέλει η Κριμαια – Έκλεισε τον εναέριο χώρο της

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από την Ουκρανία.

Η διακήρυξη, την οποία υποστήριξαν 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στο Κίεβο η βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή της Κριμαίας, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

Β. Γιανουκόβιτς: Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε την Τρίτη 11 Μαρτίου ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές διαταγές».

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, ο κ. Β. Γιανουκόβιτς επέμεινε στο επιχείρημά ότι «εξτρεμιστές» έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.

Υποστήριξε επίσης ότι οι προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Η Κριμαία έκλεισε εξάλλου τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet