Αποθεώνουν την Ελλάδα τα διεθνή ΜΜΕ
Κόσμος

Αποθεώνουν την Ελλάδα τα διεθνή ΜΜΕ

Εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές δηλώνουν οι ξένοι αναλυτές και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης για την έξοδο από την ύφεση, όπως προκύπτει από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, εκτιμά ο Michael Leister, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε ο αναλυτής.

Το πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζει «εκπληκτική» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, η οποία έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές αναζητούσαν στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με αισιοδοξία για περαιτέρω ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια παρουσιάζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η Goldman Sachs, η οποία στη σημερινή της ανάλυση τονίζει ότι η ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προόδου που έχει συντελεστεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα σταδιακά εξέρχεται από μια βαθιά ύφεση που έχει μειώσει κατά 25% το ΑΕΠ της χώρας από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του 2013. Κατά την έναρξη της κρίσης, η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη μπροστά σε μεγάλες ανισορροπίες, όπως ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μη ανταγωνιστικά επίπεδα μοναδιαίου κόστους εργασίας και σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων.

«Οι επενδυτές κατακλύζουν την Ελλάδα με λεφτά» γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφερόμενο στην επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τελικά διατέθηκαν 5ετη ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Το πρακτορείο Dow Jones μεταδίδει ότι οι προσφορές άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ.

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το στίγμα της χρεοκοπημένης χώρας. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές είναι ένα εντυπωσιακό νέο, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μέσα σε μόλις δυο χρόνια μετά από μια επαπειλούμενη χρεοκοπία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Η Bild διερωτάται εάν έχουμε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα, ενώ η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Επιστροφή των Ελλήνων», μολονότι η τρόικα δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένη με το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η εβδομαδιαία Die Zeit επισημαίνει ότι με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5 %. Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων.

«Η Ελλάδα επιστρέφει από την εξορία» είναι το ευφυέστατο σχόλιο της Daily Telegraph για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014.

Στον απόηχο της επιτυχής άντλησης 3 δισ. ευρώ, η βρετανική εφημερίδα σε σχόλιό της, τονίζει πως «κυρίαρχος στόχος του προγράμματος διάσωσης ήταν να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και η σημερινή κίνηση αποτελεί ορόσημο της προσπάθειας αυτής, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του προγράμματος».

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές απασχολεί και την La Repubblica, η οποία επισημαίνει πως «η επιστροφή της Ελλάδας, μετά από τέσσερα χρόνια, γιορτάζεται από τις αγορές με έκρηξη της ζήτησης».

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet