Αργεντινοί μαθητές πήγαν να διασκεδάσουν ντυμένοι ναζί
Κόσμος

Αργεντινοί μαθητές πήγαν να διασκεδάσουν ντυμένοι ναζί

Σοκ προκάλεσε στην Αργεντινή η είδηση ότι ομάδα τελειόφοιτων μαθητών γερμανικού σχολείου αποφάσισε να διασκεδάσει σε κλαμπ με περιβολή που θύμιζε ναζί. Τελικά ήρθαν στα χέρια με άλλη ομάδα Εβραίων μαθητών, που τους ζήτησε τον+ λόγο.

Το περιστατικό συνέβη στο δημοφιλές και ακριβό θέρετρο του Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε, το οποίο θυμίζει τις ελβετικές Άλπεις και στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο πολλοί ναζί μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαθητές ιδιωτικού σχολείου του Μπουένος Άιρες μπήκαν σε ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ του Μπαριλότσε με ρούχα που έφεραν σβάστικες, αλλά και ψεύτικα μουστάκια που θύμιζαν εκείνο του Χίτλερ.

Στο θέαμα αυτό αντέδρασε η άλλη ομάδα των Εβραίων μαθητών, η οποία ζήτησε από τη διεύθυνση να τους απομακρύνει. Η διεύθυνση αρκέστηκε να ζητήσει από τους νεαρούς να βγάλουν τα ψεύτικα μουστάκια και οποιαδήποτε άλλη αμφίεση.

Ακολούθησε σύρραξη με αποτέλεσμα η διεύθυνση του νυχτερινού κλαμπ να τους απομακρύνει όλους. Χωρίς διάκριση. Αρκετοί μαθητές κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν προσβολές για τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Ο δήμαρχος του Μπαριλότσε Γουστάβο Χενούσο, δήλωσε ότι «πρόκειται για ανησυχητικό περιστατικό».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αριέλ Κοέν Σαμπάν, προέδρου της DAIA, της Ένωσης Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Αργεντινής.

«Δεν είναι καθόλου αστείο. Αυτή η ιδεολογία είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί. Αν μιλάμε για παιδιά άνω των 16 ετών, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι αυτό που έκαναν διώκεται ποινικά στη χώρα με ποινή φυλάκισης από έναν μήνα έως τρία χρόνια» σημείωσε.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Ξενοδόχων του Μπαριλότσε.

Αλλά και η διευθύντρια του γερμανικού σχολείου, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες, εμφανίστηκε αυστηρή:

«Δεν αρκεί μια συγγνώμη. Οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη ότι μετάνιωσαν για αυτό που έκαναν» δήλωσε η Σίλβια Φάσιο, συμπληρώνοντας ότι στο σχολείο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διδαχθούν τα παιδιά τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα, «χωρίς να συνδέεται με την ιδεολογία των ναζί».

Αλλά και η διεύθυνση του εβραϊκού σχολείου καταδίκασε το γεγονός.

Τα δύο σχολεία, πάντως, ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε το συμβάν αυτό να αποτελέσει θλιβερό παρελθόν.

Πηγή: in.gr / Α.Ρ./ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet