Β. Πούτιν: Να αποφευχθούν τα αντίποινα
Κόσμος

Β. Πούτιν: Να αποφευχθούν τα αντίποινα

Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο την οποία έλαβε η τελευταία και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η υπογραφή του Ρώσου προέδρου ολοκληρώνει από νομικής πλευράς την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας στη Ρωσία, μια κίνηση ωστόσο την οποία δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή 21 Μαρτίου πως η Ρωσία θα πρέπει να αποφύγει να προχωρήσει σε περαιτέρω αντίποινα έναντι των ΗΠΑ ως απάντηση στις κυρώσεις στοχευμένων μελών του στενού του κύκλου και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Νομίζω πως πρέπει να αποφύγουμε τις κινήσεις αντιποίνων», δήλωσε ο Β. Πούτιν.

Σ. Λαβρόφ: Εντελώς παράνομες οι κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης στην Κριμαία «εντελώς παράνομες» και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσουν «τεχνητά εμπόδια» ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν επιπλέον 12 ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα εκείνων που υπόκεινται σε απαγόρευση έκδοσης βίζας και στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, με τον συνολικό αριθμό των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να ανέρχεται σε 33.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τονίζοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Visa-MasterCard: Παύση σε συναλλαγές με πελάτες ρωσικών τραπεζών

Οι εταιρείες Visa και MasterCard σταμάτησαν απροειδοποίητα την Παρασκευή 21 Μαρτίου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε την Πέμπτη 20 Μαρτίου συμπληρωματικές κυρώσεις εναντίον 20 Ρώσων για ανάμειξη στην ουκρανική κρίση μεταξύ των οποίων ο Μπορίς Ρότενμπεργκ και ο μεγαλύτερος αδελφός του Αρκάντι, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της τράπεζας SMP και κατά της Rossiya Bank.

Η Rossiya Bank, η οποία είναι στόχος των κυρώσεων της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η Visa και η MasterCard διέκοψαν απροειδοποίητα τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες της τράπεζας. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η τράπεζα SMP.

Η Ε.Ε. επίσης αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοίσεεφ δήλωσε την Παρασκευή 21 Μαρτίου ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σύνδεση Ε.Ε. – Ουκρανίας: Υπεγράφη το πολιτικό μέρος της συμφωνίας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Διπλωματικός αποκλεισμός της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της στις Βρυξέλλες αποφάσισε να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο πρόσθεσε σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ότι οι κυρώσεις δεν είναι «αντίποινα», αλλά επιβάλλονται για να σταματήσουν οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μεντβέντεφ: Μας χρωστάει 11 δισ. η Ουκρανία

ΜεντβέντεφΕπιστροφή ποσου ύψους 11 δισ. δολαρίων ζητεί από την Ουκρανία ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επειδή θα παύσει η ισχύς συμφωνίας για παροχή στο Κίεβο φθηνού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, o κ. Ν. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι συμφωνίες του Χάρκοβο, βάσει των οποίων η Ρωσία θα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο ως αντάλλαγμα για τη χρήση της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης βρίσκονται στο «στάδιο της καταγγελίας», δίνοντας στη Μόσχα το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή για την επιστροφή χρημάτων.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet