Γενοκτονία Αρμενίων: Νέες απειλές από Τουρκία μετά τη δήλωση Μπάιντεν
reader.gr
Κόσμος

Γενοκτονία Αρμενίων: Νέες απειλές από Τουρκία μετά τη δήλωση Μπάιντεν

Οι απειλές της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν, που αναγνώρισαν επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων, συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίν, σε δήλωσή του στο «Reuters» απείλησε ότι σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Τουρκία θα ανταποκριθεί άμεσα στην εξωφρενική δήλωση του Μπάιντεν. Θα υπάρξουν αντιδράσεις διαφορετικών προελεύσεων και βαθμίδων τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες».

Νωρίτερα, ο Καλίν «επιτέθηκε» κατά του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του Ερντογάν, μετά την ιστορική απόφαση. Όπως έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Διαταράσσονται οι σχέσεις

Επί δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καθυστέρησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο και οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να την αποκαλέσουν έτσι, καθώς εμποδίζονταν λόγω των ανησυχιών για τις σχέσεις με την Τουρκία και το έντονο λόμπινγκ της Άγκυρας.

Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν ήδη διαταραχθεί. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, ενώ η Άγκυρα θύμωσε που οι Ηνωμένες Πολιτείες όπλισαν τους μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και δεν εξέδωσαν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η διαχείριση αυτών των διαφορών θα είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε ο Καλίν. «Όλα όσα κάνουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάζονται από αυτή την πολύ ατυχή δήλωση», είπε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet