Γερμανία: Νοσηλευτής ομολόγησε ότι σκότωσε πάνω από 100 ασθενείς
Κόσμος

Γερμανία: Νοσηλευτής ομολόγησε ότι σκότωσε πάνω από 100 ασθενείς

Πρώην νοσηλευτής στη Γερμανία παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι σκότωσε πάνω από 100 ασθενείς του.

Ο Νιλς Χόγκελ βρίσκεται στη φυλακή για δέκα χρόνια καθώς έχει ήδη καταδικαστεί για τους θανάτους και άλλων ασθενών! Ο νοσηλευτής χορηγούσε σκόπιμα στα θύματά του μεγάλες δόσεις φαρμάκων, ενώ επιχειρούσε μάλιστα να τα επαναφέρει στη ζωή.

Η δίκη του ξεκίνησε στην πόλη Όλντενμπουργκ και πρόκειται για τη μεγαλύτερη που αφορά μαζικές δολοφονίες από την εποχή της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η δίκη επικεντρώνεται στις δολοφονίες που έκανε ενώ εργαζόταν σε δύο νοσοκομεία.

Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο Σεμπάστιαν Μπούερμαν, ο οποίος κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ρώτησε τον Χόγκελ αν έχει σκοτώσει πάνω από 100 ανθρώπους, κι εκείνος απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

«Όλα όσα έχω παραδεχτεί, έγιναν» είπε στο δικαστήριο, που ήταν γεμάτο με δεκάδες συγγενείς των θυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δράση του νοσηλευτή έγινε η εκταφή τουλάχιστον 130 ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή ενώ είχε βάρδια ο Χόγκελ. Οι ανακριτές είχαν μιλήσει τότε για μια «άνευ προηγουμένου υπόθεση στη Γερμανία, τουλάχιστον από αυτά που ξέρουμε».

Πάνω από 100 δολοφονίες μέσα σε πέντε χρόνια

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Νιλς Χόγκελ δολοφόνησε τουλάχιστον 36 ανθρώπους στο νοσοκομείο του Όλντενμπουργκ και πάνω από 64 σε κλινική της πόλης Ντελμενχόρστ, το διάστημα 2000 – 2005.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η δημόσια κατήγορος διάβασε όλα τα ονόματα των θυμάτων του Χόγκελ.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι έδρασε από ματαιοδοξία, για να δείξει τις ικανότητές του να σώζει ζωές και από απλή… «πλήξη».

Η επιλογή των θυμάτων φαίνεται ότι ήταν εντελώς τυχαία, με τις ηλικίες να κυμαίνονται από 34 έως 96 ετών.

Σύμφωνα με ψυχολόγο, ο νοσηλευτής δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει. Κάθε φορά που κατάφερνε να επαναφέρει έναν ασθενή, ένιωθε κορεσμό, όμως μετά από λίγες ημέρες επανερχόταν. «Γι’ αυτόν ήταν σαν ναρκωτικό», είπε ο ψυχολόγος.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του νοσηλευτή

Ήταν το 2005 όταν ο Νιλς Χόγκελ έκανε έγχυση μη εγγεγραμμένης θεραπείας σε ασθενή στο Ντέλμενχορστ. Μία συνάδελφος του κατήγγειλε το περιστατικό και ο άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή για απόπειρα δολοφονίας.

Ο Χόγκελ ακολουθούσε παρόμοια μεθοδολογία κάθε φορά. Πρώτα έκανε έγχυση ενός φαρμάκου που προκαλούσε καρδιακή ανακοπή και μετά ακολουθούσε μια – συχνά μάταιη – προσπάθεια ανάνηψης.

Το 2014 έγινε μια δεύτερη δίκη, μετά από πίεση των οικογενειών θυμάτων, που κατηγορούσαν τους εισαγγελείς για αδράνεια. Κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας πέντε θυμάτων και του δόθηκε η μέγιστη ποινή των 15 ετών στη φυλακή.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet