Εμβόλιο: «Ελαφρώς» λιγότερο αποτελεσματικό το σκεύασμα της Pfizer στην ινδική μετάλλαξη
zougla.gr
Κόσμος

Εμβόλιο: «Ελαφρώς» λιγότερο αποτελεσματικό το σκεύασμα της Pfizer στην ινδική μετάλλαξη

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αν και «ελαφρώς» λιγότερο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ.

Μεταξύ αυτών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, τα αντισώματα που είναι παρόντα στον ορό του αίματός τους είναι αποτελεσματικά έναντι της επιλεγόμενης αγγλικής παραλλαγής, αλλά ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο BioRxiv, όπου μεταφορτώνονται επιστημονικά έργα που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και δεν έχουν δημοσιεύσεις.

Παρά την «ελαφρώς μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει» από την ινδική μετάλλαξη, καθησύχασε ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Λίγο ή καθόλου αποτελεσματική μόνο μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca έναντι της ινδικής μετάλλαξης

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των μεταλλάξεων αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, διευκρίνισε ο Σβαρτς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έδειξαν ότι η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του κορωνοϊού. Μόνο μία δόση του εμβολίου αυτού επομένως είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική» έναντι της ινδικής μετάλλαξης, υπογράμμισε ο ερευνητής.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet