Εμβόλιο της AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ
reader.gr
Κόσμος

Εμβόλιο της AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα (16/3) ότι τα συστήματα -που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας- εργάζονται καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη (16/3), προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την Κυριακή αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Παρ’ όλα αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονόντα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων»

«Απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης ότι, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την COVID-19.

Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε ότι τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet