Plan B για το προσφυγικό εξετάζει η Ε.Ε.
Κόσμος

Plan B για το προσφυγικό εξετάζει η Ε.Ε.

Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό, στη σκιά της απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου, επεξεργάζεται η Ε.Ε. σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Την ίδια στιγμή, μετά τις κορόνες «εσείς στον δρόμο σας, εμείς στον δικό μας», ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται λέγοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και ευελπιστεί η απελευθέρωση της βίζας να επισπεύσει τη διαδικασία.

Η «Bild επικαλείται «Ευρωπαίο υπουργό» που δηλώνει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι εάν η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας – Βρυξελλών καταρρεύσει, θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να παραμείνουν οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, θα ανασταλούν τα δρομολόγια πλοίων προς την ηπειρωτική χώρα και όσοι βλέπουν την αίτηση ασύλου τους να απορρίπτεται θα απελαύνονται απευθείας από τα νησιά στις χώρες καταγωγής τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα έξι δισ. δολάρια που προορίζονται για την Τουρκία θα κατευθυνθούν σε αυτήν την περίπτωση στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες για τις προθέσεις Ερντογάν ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας έχουν χτυπήσει «κόκκινο» μετά την απομάκρυνση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ρήξης με τον Ερντογάν. Η «Bild» γράφει ότι ο Νταβούτογλου, υποστηρικτής της συμφωνίας, βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και αντάλλασσαν τακτικά γραπτά μηνύματα.

Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, επανήλθε τη Δευτέρα λέγοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας.

«Η ένταξη στην Ε.Ε., στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, θα αποτελέσει πηγή σταθερότητας και έμπνευσης για την περιοχή» αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε για συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης.

«Ελπίζω ότι η συμφωνηθείσα απελευθέρωση της βίζας θα απαλύνει κάπως τον εκνευρισμό από τα πάνω από 50 χρόνια αναμονής στις πύλες της Ε.Ε. […] και θα επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία» συνεχίζει.

Η ανακοίνωση ήλθε αφότου ο Ερντογάν είχε φρενάρει τις όποιες ελπίδες για πρόοδο με την Ευρώπη αναφορικά με τη συμφωνία για τον περιορισμό του προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της για να ευθυγραμμιστεί με τις αξιώσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να επιτρέψουν στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται την Ευρώπη χωρίς να χρειάζονται θεώρηση εισόδου ως αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Άγκυρας να σταματά τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, όμως υπογραμμίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πρέπει να αλλάξει κάποιους νόμους της -περιλαμβανομένης της ευθυγράμμισης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις απαραίτητες πολιτικές για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου με την Ε.Ε. και θα τις εφαρμόσει ευθυγραμμιζόμενη με πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει δεχθεί πίσω 386 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 14 Σύρους, ενώ 125 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet