Εξερράγη ηφαίστειο στη Ν. Ζηλανδία – Ένας νεκρός και 100 αγνοούμενοι
Κόσμος

Εξερράγη ηφαίστειο στη Ν. Ζηλανδία – Ένας νεκρός και 100 αγνοούμενοι

Ηφαίστειο εξερράγη στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του ενώ πάνω από 100 αγνοούνται.

Το ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ εξερράγη την ώρα που στο νησί βρίσκονταν τουρίστες.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται.

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Ήδη, έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα πριν την έκρηξη.

Η έκρηξη θεωρείται μέτριας ισχύος αλλά σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτων καταστάσεων παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο νησάκι ή γύρω από αυτό. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους αγνοούνται», είπε η Αρντέρν, κάνοντας επίσης λόγο για «τραυματίες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

«Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Η δήμαρχος της πόλης Ουακατάνε, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το νησί Γουάιτ, επιβεβαίωσε στο Radio New Zealand ότι υπάρχουν τραυματίες. «Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε και πρόσθεσε πως γιατροί περιμένουν να διακομιστούν τα θύματα για να τους προσφέρουν φροντίδες.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet