«Επέστρεψε» στην Κούβα η Μ. Παρασκευή
Κόσμος

«Επέστρεψε» στην Κούβα η Μ. Παρασκευή

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας κήρυξε επισήμως αργία τη Μεγάλη Παρασκευή του Καθολικού Πάσχα, ανταποκρινόμενο έτσι σε αίτημα του επίτιμου πάπα Βενέδικτου 16ου, αναφέρει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη 17 Απριλίου η επίσημη εφημερίδα «Γκράνμα».

«Η Εθνική Συνέλευση υιοθέτησε τον Δεκέμβριο τον νέο Κώδικα Εργασίας που καθιερώνει τη Μεγάλη Παρασκευή εκάστου έτους ως ημέρα εθνικής αργίας», υπενθυμίζει η εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Κούβα στα τέλη Μαρτίου 2012, ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος αποσύρθηκε το 2013, είχε ζητήσει από τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο να εντάξει την ημέρα αυτή στις αργίες.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε το 2006 στην εξουσία τον αδελφό του, Φιντέλ Κάστρο, είχε δεχθεί να κηρύξει τη Μεγάλη Παρασκευή αργία «εκτάκτως» το 2012, εν αναμονή μιας απόφασης του κοινοβουλίου για το θέμα.

Το «έκτακτο» μέτρο είχε ανανεωθεί το 2013 και θα ανανεωθεί και φέτος, αφού ο νέος Κώδικας Εργασίας τίθεται επισήμως σε ισχύ την 1η Ιουνίου, εξηγεί η «Γκράνμα».

Οι καθολικές λιτανείες απαγορεύθηκαν στην Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο και η αργία των Χριστουγέννων καταργήθηκε το 1969, στο πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στο κομμουνιστικό καθεστώς και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι λιτανείες και η αργία των Χριστουγέννων επέστρεψαν στην Κούβα μετά την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου το 1998, η οποία είχε σηματοδοτήσει την αρχή μιας αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στο καθεστώς και την Εκκλησία.

Περίπου 10% των 11 εκατομμυρίων Κουβανών δηλώνουν καθολικοί και οι θρησκευτικές αρχές υπολογίζουν σε 1% το ποσοστό των θρησκευομένων.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet