Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο: Το Ιράν δέσμευσε και άλλο τάνκερ
Κόσμος

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο: Το Ιράν δέσμευσε και άλλο τάνκερ

Πλοίο το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους μετέφερε 250.000 λίτρα καυσίμων προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέλαβαν στον Περσικό Κόλπο, οι Ιρανοί. 

Το δεξαμενόπλοιο, με πλήρωμα 11 ατόμων, δεσμεύτηκε από τους Φρούρους της Επανάστασης με την αιτιολογία του λαθρεμπορίου πετρελαίου ντίζελ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης παρέδωσαν το πλήρωμα στις αρμόδιες ιρανικές αρχές. Δεν είναι γνωστές οι εθνικότητες των μελών του πληρώματος.

Η είδηση μεταδόθηκε από ΜΜΕ του Ιράν και έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε η μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, από οργάνωση των Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν.

Έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η χώρα του είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Από την άλλη, στο Ιράν αρνούνται πως είχαν οποιαδήποτε σχέση με το χτύπημα, δηλώνουν όμως έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια. 

Το Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατέσχεσε ένα πλοίο για λαθραία μεταφορά καυσίμου στον Κόλπο και συνέλαβε τα 12 μέλη του πληρώματος που είναι από τις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις είχαν συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, αφέθηκε ελεύθερο τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, δήλωσε σήμερα πως το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Steno Impero θα απελευθερωθεί σύντομα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet