Επιμένουν στη λιτότητα Μέρκελ και Ραχόι
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Επιμένουν στη λιτότητα Μέρκελ και Ραχόι

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία, υπερασπίστηκαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, την πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας από όπου κατάγεται και όπου οι δύο συντηρητικοί ηγέτες είχαν συνομιλίες τις τελευταίες δύο ημέρες.

«Το δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να είναι λογικό, όπως και το επίπεδο του (δημοσίου) χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Επίσης ο Ραχόι επέμεινε στην ανάγκη να «εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μερικές φορές σκληρές, είναι μερικές φορές περίπλοκες και δύσκολο να εξηγηθούν, αλλά είναι αυτές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και άρα το επίπεδο της ευημερίας και της αφθονίας», είπε.

Αυτό επέτρεψε την ανάκαμψη στην Ισπανία, όπου η ανάπτυξη έφθασε το 0,6% το δεύτερο τρίμηνο φέτος και όπου το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά τι, κάτω από το φράγμα του 25%, έπειτα από δύο υφέσεις μέσα σε πέντε χρόνια, είπε ακόμη ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η τοποθέτηση του Ραχόι τη βρίσκει εντελώς σύμφωνη. «Μοιράζομαι την άποψη του Μαριάνο Ραχόι σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων», διαβεβαίωσε.

Οι δύο ηγέτες δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για τις επιθέσεις τις οποίες έκανε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας στην Ε.Ε., τοποθετήσεις οι οποίες οδήγησαν στην πτώση της γαλλικής κυβέρνησης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος για τη βούληση του πρωθυπουργού (σ.σ. της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς), διότι μου την εξέφρασε, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εργάζονται ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις (της Γαλλίας) στην Ευρώπη», είπε πάντως ο Ραχόι.

«Εύχομαι στον Γάλλο πρόεδρο να επιτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», αλλά «δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τα γεγονότα», είπε από τη δική της πλευρά η συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet