Εφιαλτικές για τις γυναίκες οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς
Κόσμος

Εφιαλτικές για τις γυναίκες οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς

Εφιάλτης είναι για πολλές γυναίκες στον κόσμο η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς, καθώς συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Μπογκοτά, Μεξικό, Λίμα και Δελχί είναι οι τέσσερις λιγότερο ασφαλείς πόλεις για να κυκλοφορεί μία γυναίκα με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το Ίδρυμα Thomson Reuters και η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ζήτησε από 6.550 γυναίκες που ζουν στις 16 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου να πουν πόσο ασφαλείς αισθάνονται όταν κυκλοφορούν με τα μέσα μεταφοράς.

Η λίστα από τις λιγότερο ασφαλείς πόλεις προς τις περισσότερο ασφαλείς έχει ως εξής:

 1. Μπογκοτά
 2. Πολη του Μεξικού
 3. Λίμα
 4. Δελχί
 5. Τζακάρτα
 6. Μπουένος Άιρες
 7. Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
 8. Μπανγκόγκ
 9. Μόσχα
 10. Μανίλα
 11. Παρίσι
 12. Σεούλ
 13. Λονδίνο
 14. Πεκίνο
 15. Τόκιο
 16. Νέα Υόρκη

Οι πόλεις της Λατινικής Αμερικής αποδεικνύονται «πρωταθλήτριες» στην ανασφάλεια, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με την σεξουαλική παρενόχληση στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Δέχονται άσεμνα σχόλια και “ψαχουλέματα”, άνδρες τις πλησιάζουν πολύ κοντά, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να τις φωτογραφίσουν» αναφέρει τo ίδρυμα Thomson Reuters.

«Τα λεωφορεία δεν είναι ασφαλή» λέει η Πάολα Ρέγιες, ταμίας σούπερ μάρκετ στην Μπογκοτά. «Μπορεί να σου κλέψουν την τσάντα ή το κινητό και να σε παρενοχλήσουν. Όταν το λεωφορείο είναι ασφυκτικά γεμάτο, είναι εύκολο για τους άνδρες να τρίβονται πάνω σου και να σε αγγίζουν… Υπάρχει παντελής έλλειψη σεβασμού για τις γυναίκες εδώ» λέει.

Για την Μπεατρίς Ροντρίγκες, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένας εφιάλτης. «Στην αρχή νόμιζα ότι αυτό που ένιωσα στην πλάτη μου ήταν τσάντα, αλλά όταν γύρισα κατάλαβα ότι ήταν ένας άνδρας που με είχε πλησιάσει και με ακουμπούσε. Είναι αηδιαστικό να έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό όταν πηγαίνουμε στη δουλειά μας» τονίζει.

Όπως αναφέρει η έρευνα η Πόλη του Μεξικού είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις λεκτικές και τις σωματικές επιθέσεις που σημειώνονται στα λεωφορεία, καθώς έξι στις 10 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση.

Από τις ευρωπαϊκές πόλεις, η Μόσχα θεωρείται λιγότερο ασφαλής για τις γυναίκες. Στη Σεούλ, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι ευθύνη των γυναικών να παραμείνουν ασφαλείς.

Πιο ασφαλής πόλη, βάσει της έρευνας, είναι η Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Τρεις στις 10 γυναίκες δήλωσαν ότι έχουν υποστεί λεκτική ή σωματική παρενόχληση σε λεωφορεία και υπόγειες διαβάσεις.

Οι ερευνητές αποδίδουν την μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας που έχουν οι γυναίκες στη Νέα Υόρκη στην ύπαρξη πολλών καμερών, στην έντονη παρουσία της αστυνομίας και στα σημεία που υπάρχουν για να κάνουν τα παράπονά τους οι επιβάτες.

Ολοένα και πιο δημοφιλής, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύεται η ιδέα διαμόρφωσης ειδικών χώρων μόνο για γυναίκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία εφαρμόζεται από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας σε αρκετές μεγαλουπόλεις του πλανήτη, όπως το Ρίο Ντε Τζανέιρο, η πόλη του Μεξικού και το Κάιρο.

Πηγή: tovima.gr/Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet