ΗΠΑ: Δίνουν πίσω στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Ευρώπη & Ελλάδα
Κόσμος

ΗΠΑ: Δίνουν πίσω στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Ευρώπη & Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της περικοπής των αμυντικών δαπανών για την εξοικονόμηση χρημάτων, σχεδιάζουν την επιστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα επιστραφούν 21 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυρίως χώροι αναψυχής, στα κράτη που φιλοξενούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες θα είναι και η Ελλάδα.

Οι 12, εκ των 21 στρατιωτικών εγκαταστάσεων βρίσκονται στη Γερμανία και οι υπόλοιπες στην Ιταλία, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η απόφαση για την επιστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Τζον Κιρμπι ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα έχει οικονομικό όφελος περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι αρκετά αυτονόητο ότι δεν αλλάζουν καθόλου οι στρατιωτικές δυνάμεις μας στην ήπειρο ούτε υποβαθμίζεται με οιονδήποτε τρόπο η ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις ασφάλειας στην Ευρώπη».

Υπό τη πίεση του Κογκρέσου να μειώσει τις δαπάνες στις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, το Πεντάγωνο προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περικοπών ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα μιας δεκαετίας, όπως απαιτείται άλλωστε από από τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Το 2012 υπήρχαν ακόμη 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη και ο στόχος είναι η μείωσή τους κάτω από τους 70.000.

Πηγή: Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet