Η αστερόεσσα κυματίζει και πάλι στην Αβάνα
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Η αστερόεσσα κυματίζει και πάλι στην Αβάνα

Μετά από 54 χρόνια, η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα. Τη σημαία ύψωσαν Αμερικανοί πεζοναύτες σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η τελετή σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

Τρεις απόστρατοι πεζοναύτες, που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961, συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των πεζοναυτών που έκανε στην έπαρση στον χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη· όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα· όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ΄ αυτούς τους οποίους υπηρετούν· και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει» είπε ο Αμερικανός υπουργός, σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet