Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά στα νοσοκομεία ετοιμάζονται για το επόμενο κύμα μολύνσεων.
Πολλά σχεδιάζουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΜΕΘ και άλλα θέλουν να δημιουργήσουν εφεδρικό «στρατό» από επαγγελματίες γιατρούς, έτοιμους να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί και υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.
Ταχύρρυθμα σεμινάρια
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν οργανώσει πλήθος ταχύρυθμων σεμιναρίων για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 και αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης προσωπικού ώστε να αποφύγουν ελλείψεις σε καίρια πόστα σε περίπτωση δεύτερου κύματος.
«Χρειαζόμαστε έναν υγειονομικό στρατό», αναφέρει ο πρόεδρος της ESICM (Ευρωπαϊκή Ένωση Εντατικής Ιατρικής Φροντίδας) και επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ο οποίος επισημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό οφείλει να είναι πιο ευέλικτο στην εργασία του.
«Αν υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κοντά σε περιοχές στην Ιταλία» επισημαίνει.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αιφνιδιάστηκαν από το πρώτο κύμα κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν συνταξιούχους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής.
Κάποια κράτη χρειάστηκε να χτίσουν νοσοκομεία για να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που νοσηλευόταν. Επίσης υπήρξε έλλειψη εξοπλισμού για ΜΕΘ, κάτι που ισχύει και σήμερα. Για παράδειγμα η Ιταλία, ίσως χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλου ειδικού ιατρικού προσωπικού των ΜΕΘ.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό από διάφορα τμήματα, ώστε -όταν χρειαστεί- να μετακινηθούν στις ΜΕΘ.
Η Ολλανδία προσπαθεί να επαναστελεχώσει τις ΜΕΘ με πιο ειδικευμένο προσωπικό.
Μεταφορά γιατρών και ασθενών
Η Ε.Ε. χρηματοδότησε τη διασυνοριακή μεταφορά ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες περιοχές κατά την κορύφωση της πανδημίας. Τον Απρίλιο στάλθηκαν γιατροί στην Ιταλία από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.
Αλλά το πείραμα φαίνεται ότι απέτυχε καθώς η διαφορετική γλώσσα αποτελεί εμπόδιο αποτελεσματικότητας.
Επίσης μερικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές ή χώρες όπως έκανε η Γαλλία στέλνοντας ασθενείς στη Γερμανία και λαμβάνοντας από την Ιταλία. Ωστόσο η μεταφορά τους ενέχει κινδύνους.
Πηγή: Reuters/naftemporiki.gr
Σχετικά άρθρα
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
Το «χαμηλό βαρομετρικό» ήρθε για να μείνει στον Δήμο Πεντέλης – Συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής 4 παρατάξεων (βίντεο)
Βαρύς αναμένεται ο επερχόμενος χειμώνας στον Δήμο Πεντέλης από πολιτικής απόψεως, καθώς η ύπαρξη «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις τεσσάρων παρατάξεων…
Φεστιβάλ Αμαρουσίου: Με την ευχή στις 2 Σεπτεμβρίου να ακουστεί διά ζώσης η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γ. Νέγκα (video)
Να πάνε καλά και η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα να ακουστεί διά ζώσης στο αίθριο θέατρο του Δήμου…
Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης: Πάμε σαν άλλοτε… στο αδιέξοδο – Σκηνές απείρου κάλλους στη διά ζώσης συνεδρίαση (βίντεο)
Χειρότερο διά ζώσης ξεκίνημα συνεδριάσεων από αυτό της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 (τελικώς όταν ολοκληρώθηκε είχαμε μπει ήδη στην Τετάρτη…
Η… ανήσυχη νύχτα της Τρίτης 5/5 στην πλατεία Άη Γιάννη, στην Αγ. Παρασκευή (βίντεο) – Θα επαναληφθεί απόψε;
Η… ανήσυχη νύχτα που έζησε η περιοχή γύρω από την πλατεία Άη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή την Τρίτη 5 Μαΐου…
Με ένταση, νεύρα και αντιπαραθέσεις «φεύγει» το 2019 στον Δήμο Πεντέλης (βίντεο)
Με τον πλέον αρνητικό τρόπο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για το 2019, αφού τα νεύρα, οι…