Η Ε.Ε. «θα πληρώνει κράτη-μέλη» για να παίρνουν διασωθέντες από τη Μεσόγειο
Κόσμος

Η Ε.Ε. «θα πληρώνει κράτη-μέλη» για να παίρνουν διασωθέντες από τη Μεσόγειο

Αμοιβή 6.000 ευρώ ανά διασωθέντα θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη που δέχονται να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται σε πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Οι προτάσεις των Βρυξελλών, που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα Τρίτη, αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τα κράτη-μέλη να δέχονται διασωθέντες, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια σε πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν βόρεια των ακτών της Λιβύης.

Μεγαλύτερος κερδισμένος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Ισπανία, η οποία την τελευταία εβδομάδα παρέλαβε 1.200 μετανάστες, ενώ η παροχή χρηματικών κινήτρων μπορεί να κάμψει και την άρνηση της Ρώμης να δεχτεί ροές.

Η Επιτροπή θα επιχειρήσει επίσης να αναστήσει την παραπαίουσα συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για συγκρότηση κέντρων επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους μετανάστες που θα επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.

Τα εν λόγω κέντρα ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού σχεδίου που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όμως καμία χώρα δεν έχει προθυμοποιηθεί να κατασκευάσει κάποια μονάδα

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισόν θα επιτρέψει στο εκάστοτε κράτος-μέλος να επιλέγει εάν τυχόν κέντρα θα είναι κλειστά ή ανοιχτά.

Η Κομισιόν θα καλέσει τους εταίρους να ιδρύσουν το ταχύτερο δυνατό πιλοτικά κέντρα.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet