Η μητρότητα μοναδική “καριέρα” για τις Τουρκάλες
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Η μητρότητα μοναδική “καριέρα” για τις Τουρκάλες

Η πολεμική που είχε ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη «φυσική» θέση των γυναικών στην κοινωνία αναζωπυρώθηκε την Παρασκευή στη χώρα έπειτα από τα σχόλια του υπουργού Υγείας, ο οποίος χαρακτήρισε τη μητρότητα τη μοναδική «καριέρα» που μπορούν να ακολουθήσουν οι γυναίκες.

Αφού επισκέφθηκε την Πέμπτη τα πρώτα μωρά που γεννήθηκαν το 2015 σε κλινικές της Κωνσταντινούπολης, ο υπουργός έδωσε μερικές συμβουλές στις μητέρες τους.

«Οι μητέρες δεν θα πρέπει να βάζουν άλλες καριέρες στο επίκεντρο της ζωής τους εκτός από τη μητρότητα. Η ανατροφή των νέων γενιών θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών τους», υπογράμμισε ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η μητρότητα δεν είναι καριέρα», αντέδρασε στον λογαριασμό της στο Twitter η συγγραφέας Ελί Σαφάκ. «Οι Τουρκάλες πρέπει να επιλέγουν μόνες τους τον δρόμο τους στη ζωή [όχι να τους τον επιβάλουν οι πολιτικοί])» ανέφερε.

Μια βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Αϊλίν Ναζιλιάκα, είπε στον Μουεζίνογλου «να σταματήσει να μιλάει». «Υπάρχουν κρυφά κίνητρα πίσω από τις δηλώσεις αυτές. Στόχος τους είναι να κάνουν τις γυναίκες πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ανέφερε επίσης στο Twitter.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας επέμεινε στη θέση του την Παρασκευή λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Η μητρότητα δεν είναι μια καριέρα ανοικτή για όλους […] είναι μια αναμφισβήτητη και ιερή καριέρα».

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ερντογάν χαρακτήρισε την ιδέα της ισότητας ανδρών και γυναικών αφύσικη και κατηγόρησε τις φεμινίστριες ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η μητρότητα. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το Ισλάμ «έχει ορίσει μια θέση για τις γυναίκες: τη μητρότητα».

Τον Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συχνά εκφράζει την επιθυμία του οι γυναίκες να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά, επανήλθε χαρακτηρίζοντας «προδοσία» την αντισύλληψη.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet