Η Ρωσία “έριξε το γάντι” στη Δύση
Κόσμος

Η Ρωσία “έριξε το γάντι” στη Δύση

Την απόφαση της Ρωσίας να διευρύνει το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Έτσι, από σήμερα 7 Αυγούστου και για έναν χρόνο παγώνουν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή, θα δοθεί από τη ρωσική κυβέρνηση αναλυτική λίστα ανά χώρα και προϊόν.

«Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στις κυρώσεις. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εμάς, όμως έπρεπε να τη λάβουμε» δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία» ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι απαγορεύσεις μπορεί να αρθούν εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν εποικοδομητική προσέγγιση».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ήδη έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις transit των ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Ως προς το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, ο Ντ. Μεντβέντεφ είπε ότι «ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση προς όφελός μας», δεσμευόμενος «να εμποδίσει την αύξηση των τιμών» και να απελευθερώσει θέσεις στην ρωσική αγορά «για τους δικούς μας παραγωγούς».

«Μία τέτοια ευκαιρία -μία μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που προορίζεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών- δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη» δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα» μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής απόφασης» της Ρωσίας για την επιβολή εμπάργκο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιντόροφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ, ότι η Ρωσία θα αναζητήσει τρόπους για να εμποδίσει απαγορευμένα προϊόντα να φτάσουν στη χώρα από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, ενώ επισήμανε ότι η λίστα των απαγορευμένων προϊόντων είναι πιθανόν να περιοριστεί, αλλά όχι να διευρυνθεί.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού στη Ρωσία αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, και σημείωσε ότι το εμπάργκο δεν θα έχει συνέπειες στις μαζικές εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τους 25 εκατ. τόνους για την περίοδο εμπορίας 2014-2015, που άρχισε την 1η Ιουλίου.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το ρωσικό εμπάργκο σήμανε συναγερμό σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, ενώ το θέμα συζητήθηκε και σήμερα στη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων.

Επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα» μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ρωσίας για την απαγόρευση εισαγωγής των περισσότερων προϊόντων διατροφής από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet