Η Τουρκία απαντά με διάβημα στο διάβημα της Ελλάδος για την Κύπρο
Κόσμος

Η Τουρκία απαντά με διάβημα στο διάβημα της Ελλάδος για την Κύπρο

Σοβαρό τεστ για όλους όσους έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της, αλλά και για την ίδια τη Λευκωσία, αποτελεί η σοβαρή τουρκική πρόκληση με τη δέσμευση περιοχών μέσω NAVTEX ακόμη και στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποφάσισε, ως γνωστόν, την Τρίτη, την αναστολή των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε όλα τα επίπεδα. Όπερ σημαίνει ότι ούτε η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου θα πραγματοποιηθεί, αλλά ούτε οι συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε επικοινωνία με τον Aμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ αναμενόταν και νέα δήλωση από τους Αμερικανούς υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ, αν και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι δεν προχώρησε σε κάτι τέτοιο την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί η απάντησή της σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, η οποία ήταν μάλλον μία άσκηση ισορροπίας. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, καθώς η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε έντονες διαβουλεύσεις με την Άγκυρα στο ζήτημα του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών, μία σκληρότερη αντίδραση ίσως καθυστερήσει. Άλλωστε, ο Αμερικανός συντονιστής του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο στρατηγός ε.α. Τζον Άλεν θα βρεθεί στην Άγκυρα το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου για συνομιλίες με αρμόδιους Τούρκους αξιωματούχους.

Το ερώτημα είναι ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν σε ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο. Κατ΄ αρχήν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν (σ.σ. ο ειδικός του απεσταλμένος Έσπεν Μπαρτ Άιντα έφθασε μόλις την Τρίτη στο νησί), ζητώντας του ουσιαστικά να παρέμβει προς την Τουρκία ώστε αυτή να μην προχωρήσει στις αναγγελθείσες ενέργειες. Ο κ. Άιντα θα έχει την Τετάρτη χωριστές συναντήσεις με τους κκ. Αναστασιάδη και Έρογλου, με τον τελευταίο να έχει ήδη αρχίσει να επικρίνει τους Ελληνοκυπρίους ότι απέδειξαν ότι δεν είναι ειλικρινείς όταν μιλούν για επιθυμία λύσης του Κυπριακού.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές έλεγαν την Τρίτη ότι η Λευκωσία θα φέρει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 – 24 Οκτωβρίου. Όπως επίσης γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σφόδρα ενοχλημένη με τη στάση της Τουρκίας είναι και η Ιταλία, ασκούσα το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου, λόγω της παρουσίας της εταιρείας ΕΝΙ στην περιοχή. Ενοχλημένη εμφανίζεται επίσης λόγω των τουρκικών προκλήσεων η Αίγυπτος αλλά και το Ισραήλ. Παράλληλα, από τη Λευκωσία έχουν σταλεί επιστολές στους ηγέτες των πέντε μονίμων κρατών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ενημερωθούν για την τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης προχώρησε σε διάβημα προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην ελληνική πρωτεύουσα Κερίμ Ουράς. Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση, αλλά είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα ακολουθεί διττή τακτική: ενώ εξέδωσε την προκλητική NAVTEX, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη επικράτησε απόλυτη ησυχία και μηδενική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου – στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο σε όσους μελετούν τα θέματα αυτά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διάβημα – απάντηση στο αντίστοιχο διάβημα που έγινε στον Τούρκο πρέσβη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Κυριάκο Λουκάκη. Η πρόσφατη πρόκληση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει εμφανώς φορτίσει το κλίμα στο τρίγωνο Άγκυρας-Λευκωσίας-Αθήνας με αποκορύφωμα την απόφαση της δεύτερης για αναστολή των συνομιλιών.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet