Θέματα-αγκάθια στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην Ελβετία
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Θέματα-αγκάθια στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στην Ελβετία

Με χαμηλές προσδοκίες, εκτός κι αν υπάρξει θετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, αρχίζει τη Δευτέρα στην Ελβετία η εντατική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για τα θέματα – αγκάθια στο Κυπριακό, όπως είναι το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έφθασε το απόγευμα με τους συνεργάτες του στο ελβετικό θέρετρο, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Μεταβαίνω  στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού».

Στην εναρκτήρια συνάντηση της Δευτέρας θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπός του, «προσβλέπει στο να προσφέρει την προσωπική του υποστήριξη προς το έργο των δύο ηγετών, καθώς εισέρχονται σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων».

Στις διακαναλικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν της Παρασκευή οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίστηκαν με αποκλίσεις σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, «κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί».

Ο κ.  Ακιντζί ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα αρχίσει η διαδικασία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά, και θα κατατεθούν στο τραπέζι και οι χάρτες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλλει θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εκτίμηση ενισχύεται και από την απόφασή της για επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στις διαπραγματεύσεις προετοιμασμένος για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν, δηλαδή τόσο των διαφορών των δύο πλευρών όσο και του στοιχείου της έκπληξης.

Το τελευταίο δεν αποκλείεται από διπλωματικές πηγές ως διαπραγματευτικός ελιγμός  εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για αποκόμιση οφέλους σε άλλο, πλην του εδαφικού κεφάλαιο, όπως η εκ περιτροπής προεδρία που, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αποτελεί «βασικό στοιχείο της ισότητας των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet