Θανατώσεις γυναικών με την κατηγορία της μαγείας στην Παπούα Ν. Γουινέα
Κόσμος

Θανατώσεις γυναικών με την κατηγορία της μαγείας στην Παπούα Ν. Γουινέα

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η δολοφονία με τσεκούρι γυναίκας, την οποία άνδρες στην Παπούα Νέα Γουινέα κατηγόρησαν για μαγεία. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το κυνήγι μαγισσών στη χώρα, ενώ η αστυνομία υπόσχεται να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης.

Η γυναίκα, η Μιφίλα, ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες που κατηγορούνταν -μαζί με 13 μέλη των οικογένειών τους- για χρήση μαγείας, προκειμένου να προκαλέσουν θανάτους από ιλαρά τον Νοέμβριο στο χωριό Φιγαουένα στην επαρχία Ένγκα.

«Η βάρβαρη εκτέλεση της Μιφίλα υπογραμμίζει τη συνεχή αποτυχία της κυβέρνησης της Παπούα Νέας Γουινέας να αντιμετωπίσει το κύμα επιθέσεων εναντίον αυτών, κυρίως γυναικών, που κατηγορούνται για μαγεία» ανέφερε η Κέιτ Σουέτζε εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση για να εξασφαλίσει ότι οι δράστες τέτοιων επιθέσεων θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» αναφέρει η ίδια.

Οι επιθέσεις κατά γυναικών που κατηγορούνται για μαγεία έχουν αυξηθεί μετά το 2013, μετά τη φρικιαστική δολοφονία νεαρής γυναίκας που κατηγορήθηκε για μαγεία.

Μια ομάδα ανθρώπων έγδυσε την 20χρονη Κεπάρι Λενιάτα, την έδεσε, της έριξε βενζίνη και την έκαψε ζωντανή μπροστά σε συγγενείς ενός αγοριού που πέθανε μετά από ασθένεια.

Μετά τη δολοφονία της Λενιάτα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όσοι πραγματοποιούν εγκλήματα εκδίκησης, επικαλούμενοι μαύρη μαγεία, αντιμετωπίζουν ακόμα και ποινή θανάτου.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι άλλες δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν για μαγεία και μάλιστα κρατήθηκαν ως όμηροι σε μία καλύβα, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν όταν κάτοικοι του χωριού όπου κρατούνταν άκουσαν τις κραυγές τους.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες δύο γυναίκες που γλίτωσαν τον θάνατο παρά λίγο την προηγούμενη εβδομάδα και κινδυνεύουν, δείχνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα» ανέφερε η Σουέτζε, ζητώντας να προστατευθούν οι δύο γυναίκες.

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet