Ιράκ: Συμμαχία με την Αλ Κάιντα επιδιώκει να συνάψει ο ΙSIS
Κόσμος

Ιράκ: Συμμαχία με την Αλ Κάιντα επιδιώκει να συνάψει ο ΙSIS

Το Ισλαμικό Κράτος διαπραγματεύεται με την Αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του στη Μοσούλη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

«Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη(…) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της Αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του ιερού πολέμου. Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το Ισλαμικό Κράτος για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά.

Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι.

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη κι αν το Ισλαμικό Κράτος χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή.

«Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται» ανέφερε ο Αλάουι. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet