Ισραήλ: Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος σε συγκρούσεις
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Ισραήλ: Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος σε συγκρούσεις

Οι ισραηλινές αρχές άσκησαν διώξεις για κατασκοπεία και τρομοκρατία σε τρεις Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για πυρήνα κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί από Ιρανούς πράκτορες στη Νότιο Αφρική.

Οι άνδρες φέρονται να έχουν ομολογήσει ότι δέχτηκαν να εκτελέσουν αποστολές που τους ανέθεσε το Ιράν. Μεταξύ άλλων ήταν η προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας και η παράδοση ισραηλινών καρτών SIM για κινητά τηλέφωνα στους ανθρώπους που τους έδιναν τις οδηγίες.

Σύμφωνα πάντα με τη Σιν Μπετ, ένας από τους συλληφθέντες, ο Μοχάμεντ Μαχάρμα, 20 ετών, προσπαθούσε να συγκροτήσει έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» στη Δυτική Όχθη για λογαριασμό του Ιράν.

Ο 29χρονος στρατολογήθηκε από τον εξάδελφό του, τον Μπασάρ Μαχάρμα, ο οποίος κατοικεί στη Νότιο Αφρική και εργάζεται για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Επωφελούμενος από ένα ταξίδι του Μοχάμεντ στη Νότιο Αφρική, ο Μπασάρ οργάνωσε συναντήσεις με Ιρανούς πράκτορες που έδωσαν στον 29χρονο οδηγίες για το πώς να συστήσει τον πυρήνα αυτόν. Πληρώθηκε 8.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, κυρίως επειδή στρατολόγησε με τη σειρά του άλλους δύο Παλαιστίνιους από τη Χεβρώνα, την πόλη όπου κατοικούσε και ο ίδιος.

Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας δεν διευκρινίζει αν η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής γνώριζε για τη δράση των Ιρανών ή για τις κινήσεις του Παλαιστινίου στη χώρα.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Νότιο Αφρική είναι τεταμένες, αλλά η ανακοίνωση της Σιν Μπετ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως κόμβος από τους Ιρανούς κατασκόπους. «Κατέστη σαφές, κατά τη διάρκεια της έρευνας της Σιν Μπετ, ότι οι Ιρανοί πράκτορες χρησιμοποιούν τη Νότιο Αφρική ως σημαντικό πεδίο για τον εντοπισμό, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση αντιισραηλινών πρακτόρων στη Δυτική Όχθη» αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στη χώρα αυτή «από την Τεχεράνη» στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Νοτίου Αφρικής και η πρεσβεία του Ιράν στην Πρετόρια δεν έχουν αντιδράσει προς το παρόν στους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι «το Ιράν λειτουργεί με ανατρεπτικό και τρομοκρατικό τρόπο(…) δεν βοηθά απλώς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, αλλά επίσης προσπαθεί να οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες εντός του κράτους του Ισραήλ, εναντίον των πολιτών του».

Η Σιν Μπετ δεν διευκρίνισε το πότε θα δικαστούν οι τρεις συλληφθέντες, ούτε αν έχουν συναντηθεί με δικηγόρο.

Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού. Μάλιστα, στη Ραμάλα ένας 17χρονος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Μουσάμπ Φιράς Ραμίμι σκοτώθηκε στο χωριό Ντέιρ Νεϊζάμ, στα βόρεια της Ραμάλας. Είναι ο 14ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του από τις 6 Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε νέα ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων και καταδικάστηκε από πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο.

Για τις σημερινές ταραχές, μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε επεισόδια στο Ντέιρ Νεϊζάμ. Στρατιώτες διαπίστωσαν ότι ένας από αυτούς έφερε όπλο και άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet