Κίεβο: Έσπασε η εκεχειρία
Κόσμος

Κίεβο: Έσπασε η εκεχειρία

Έσπασε η εκεχειρία στην Ουκρανία. Οι αρχές αναφέρουν ότι 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο και για 15 νεκρούς.

Φαίνεται ότι το πρωί της Πέμπτης, ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας κυνήγησε δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που οι δεύτερες αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση. Η αστυνομία αναφέρει ότι 20 μέλη της τραυματίστηκαν από πυρά που έριξαν άγνωστοι από το κτίριο του Ωδείου, στο νότιο τμήμα της πλατείας.

Μετά τα περιστατικά, όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλωτές είχαν επεκταθεί σε τμήμα της πλατείας που είχε καταλάβει την Τετάρτη η αστυνομία.

Παράλληλα, εκκενώθηκε το κτίριο της Βουλής λόγω πιθανής εφόδου των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τις αιματηρές συγκρούσεις μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχει ανέβει στους 28 νεκρούς και τους 287 τραυματίες σε νοσηλεία.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Ανακωχή συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση, έπειτα από τον θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καθαιρέσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ουκρανία μάχεςΣήμερα το πρωί ωστόσο έχουν ξεσπάσει νέα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και ο πόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχει ξεκινήσει ξανά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από τα βίαια επεισόδια, έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άτομα και πάνω από 800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Με ανακοίνωσή του ο Γιανουκόβιτς κήρυξε «εκεχειρία» και ανήγγειλε την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα», ανέφερε η προεδρία με ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για την συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε λίγο αργότερα στο RT, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αρσενι Γιατσένιουκ, είπε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ και Καναδάς – Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές συνιστά ο Ομπάμα

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Kαναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ αντέδρασαν πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά στην ανακοίνωση για «εκεχειρία» στην Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί.

«Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής, απέρριψε την «εικασία» ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι απόρροια των κακών σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

«Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά».

«Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφεί προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», δήλωσε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων για τις βίαιες συγκρούσεις.

Στην Ουκρανία την Πέμπτη οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

Δραματικές στιγμές ζει η Ουκρανία με τους νεκρούς στις διαδηλώσεις του Κιέβου να είναι περισσότεροι από 20. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (οι 9 αστυνομικοί).

Από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (02.00 GMT) είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας της πόλης είναι χιλιάδες, όπως περισσότεροι από 1.000 είναι και οι τραυματίες. Το πλήθος έχει βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, λάστιχα και σε σωρούς από ξύλα.

Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet