Κίνα: Τέλος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων εκτελεσθέντων κρατουμένων;
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κίνα: Τέλος στις μεταμοσχεύσεις οργάνων εκτελεσθέντων κρατουμένων;

Η Κίνα, η μοναδική χώρα που εξακολουθεί συστηματικά να αφαιρεί όργανα από εκτελεσμένους κρατούμενους και να τα χρησιμοποιεί σε μεταμοσχεύσεις, σχεδιάζει να βάλει τέλος τον ερχόμενο μήνα σε αυτήν την αμφιλεγόμενη πρακτική.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πέρυσι πως σχεδιάζει να τερματίσει την εν λόγω πρακτική, αν και αρνείται την κατηγορία ότι αφαιρεί τα όργανα χωρίς τη συναίνεση των κρατουμένων ή των οικογενειών τους.

Η εφημερίδα China Daily αναφέρει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων θα βασίζονται σε δημόσιες εθελοντικές δωρεές ή σε δωρεές από εν ζωή συγγενείς.

Η προσφορά ανθρώπινων οργάνων υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης στην Κίνα, εν μέρει λόγω της παραδοσιακής πεποίθησης πως οι σοροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται ακέραιες. Υπολογίζεται πως 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, κάτι που γίνεται τελικά μόνο σε έναν στους 30.

Η έλλειψη αυτή έχει τροφοδοτήσει το παράνομο εμπόριο οργάνων και το 2007 η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, με εξαίρεση συζύγους, εξ αίματος συγγενείς και ετεροθαλή ή θετά μέλη της οικογένειας.

Η Κίνα δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που εκτελεί, αν και ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Εναντίον της Θανατικής Ποινής, μια οργάνωση ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 150 μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι και άλλες οργανώσεις, υπολογίζει πως ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 3.000.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet