Κηδεία του Μάικλ Μπράουν στον… απόηχο των επεισοδίων
Κόσμος

Κηδεία του Μάικλ Μπράουν στον… απόηχο των επεισοδίων

Χιλιάδες Αμερικανοί αναμένεται να παραστούν σήμερα στη δημόσια κηδεία του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, πριν από δύο εβδομάδες.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Σεντ-Λούις, σε εκκλησία των Βαπτιστών. Η σορός του 18χρονου νέου θα ενταφιαστεί στη συνέχεια -παρουσία της οικογένειάς του- στο κοιμητήριο Σεντ Πίτερς του Σεντ-Λούις.

Ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος μόλις άρχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, έβγαινε άοπλος από ένα κατάστημα οινοπνευματωδών, από όπου είχε κλέψει ένα πακέτο τσιγάρα, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και πολλών μαρτύρων διαφέρουν. Για τους μεν, ο Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού, ο οποίος και τον σκότωσε. Σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο φίλος του Μάικλ Μπράουν που τον συνόδευε, ο 18χρονος είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια του.

Σύμφωνα με τις νεκροψίες που παρήγγειλαν η οικογένεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νεαρός επλήγη από τουλάχιστον έξι σφαίρες.

Χθες, περίπου 400 διαδηλωτές, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μνήμη του 18χρονου, παρουσία των γονιών του Μάικλ Μπράουν αλλά και του πατέρα του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άλλου νεαρού Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2012 στη Φλόριντα από φρουρό συνοικίας.

Ο θάνατος του νεαρού Μάικλ Μπράουν αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις, προκαλώντας ταραχές που οδήγησαν σε περίπου εξήντα συλλήψεις.

Ορκωτό δικαστήριο του Σεντ-Λούις πρόκειται να αποφασίσει αν υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του 28χρονου αστυνομικού, ο οποίος έχει τεθεί προς το παρόν σε υποχρεωτική άδεια.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον δήλωσε χθες, Κυριακή, στο CNN πως έχει την “πεποίθηση” ότι με “τη διπλή έρευνα”, εθνική και τοπική, που διεξάγεται “με μεγάλη διαφάνεια, θα αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet