Κλιμάκωση βίας στη Μαριούπολη – Ανησυχία στην Αθήνα
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κλιμάκωση βίας στη Μαριούπολη – Ανησυχία στην Αθήνα

Δέκα άτομα σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη σε βομβαρδισμό που έγινε σε κατοικημένη περιοχή από φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς η κρίση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από τους αντάρτες σε κατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης, δέκα άτομα σκοτώθηκαν» έγραψε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μαριούπολης, Όλεγκ Καλίνιν, δήλωσε ότι είδε τρεις πολίτες να πέφτουν νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι μια αγορά επλήγη από τα πυρά.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτιές και μαύρα σύννεφα καπνού καλύπτουν την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η αναζωπύρωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία στοίχισε μόνο σε ένα εννιαήμερο 262 ζωές, με τον ΟΗΕ να μιλά για την πιο αιματηρή περίοδο από το Σεπτέμβριο -ο συνολικός αριθμός από τον Απρίλιο ξεπερνά τους 5.000.

Η υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι από τον Απρίλιο έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική σύρραξη τουλάχιστον 5.086 άνθρωποι.

Το βράδυ της Παρασκευής η Ε.Ε. κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, που πολεμούν τον ουκρανικό στρατό.

«Ο χρόνος πιέζει» προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

«Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό πάρα πολλών αμάχων» τόνισε.

«Καλούμε τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της» υπογράμμισε η Μογκερίνι και ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων, την άμεση απόσυρση των βαρέων όπλων και την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο του 2014, με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Πάντως, οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ απορρίπτουν την επιδίωξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες» πως έχουν περάσει στην επίθεση στα ανατολικά μετά την υποχώρηση από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και για τον τραγικό θάνατο των τουλάχιστον δέκα πολιτών κατά τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης εξέφρασε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους, προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet