“Κομμένο” το BBC από τους Κινέζους για το… Χονγκ Κονγκ
Κόσμος

“Κομμένο” το BBC από τους Κινέζους για το… Χονγκ Κονγκ

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στα ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη ότι το Πεκίνο έχει παρατηρήσει παρεμβάσεις από «εξωτερικές δυνάμεις» στις διαδηλώσεις και ζήτησε από τους ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν τις ειδήσεις «αντικειμενικά».

«Αφότου συνέβη το γεγονός αυτό, από τις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά πολιτικών αξιωματούχων, κάποιων βουλευτών και μέσων ενημέρωσης πιστεύω ότι αυτή η παρέμβαση σίγουρα υφίσταται», είπε την Τετάρτη ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων που ένας αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας έχει συναντηθεί με ξένα μέσα στο Χονγκ Κονγκ και έχει κάνει ένα τέτοιο αίτημα.

«Ελπίζουμε ο έξω κόσμος να σεβαστεί το (μοντέλο) “μία χώρα, δύο συστήματα”, να σεβαστεί ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους νόμους και να μην στείλει λάθος μηνύματα σχετικά με τις παράνομες αυτές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Εχω παρατηρήσει ότι κάποια μέσα, τα περισσότερα, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις ειδήσεις αντικειμενικά, ισορροπημένα. Ελπίζω να συνεχίσετε και να διατηρήσετε αυτή την πορεία», κατέληξε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ είναι αδύνατη η πρόσβαση στον ιστότοπο του BBC στη Λαϊκή Κίνα, λίγες ώρες μετά τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ να χτυπούν έναν διαδηλωτή.

Είναι η πρώτη φορά που εμποδίζεται εντελώς η πρόσβαση στον ιστότοπο του βρετανικού ομίλου ραδιοτηλεόρασης από τις κινεζικές αρχές από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν επί πολλές ημέρες είχαν μπλοκάρει τον ιστότοπο, μετά τη μετάδοση της τελετής για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον κρατούμενο Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό.

Η κινεζική υπηρεσία του ιστότοπου του BBC είναι εντελώς αποκλεισμένη από το 1999 οπότε ξεκίνησε, με εξαίρεση λίγους μήνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

«Υφιστάμεθα μια σκλήρυνση της λογοκρισίας σήμερα στην Κίνα», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο διευθυντής της υπηρεσίας του BBC για την Ασία Τζο Φλότο.

Οι κινεζικές αρχές ήδη «ρίχνουν μαύρη οθόνη στο (τηλεοπτικό δίκτυο) BBC World όταν μεταδίδονται ρεπορτάζ για το Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο αλλά προβλήθηκε και από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο εμφανίζεται μία ομάδα αστυνομικών να οδηγεί έναν διαδηλωτή με χειροπέδες σε μία γωνία και να τον χτυπά. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο διαδηλωτής ονομάζεται Κεν Τσανγκ και είναι μέλος του φιλοδημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών. Κάποιοι βουλευτές, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Τσανγκ που φέρει μελανιές και μώλωπες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγεται σχετική έρευνα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Λάι Τουνγκ-κγουόκ είπε ότι στους αστυνομικούς οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο να χρησιμοποιούν «άσκοπη βία εις βάρος ενός συλληφθέντος» ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα.

Ο Λάι είπε ότι η αστυνομία χρειάστηκε να λάβει άμεσα μέτρα για να διαλύσει έναν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν στην οδό Λουνγκ Γουό και οι οποίοι επιτίθεντο στην αστυνομία πετώντας αντικείμενα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μία βάρβαρη επίθεση εναντίον ενός συλληφθέντος ο οποίος δεν συνιστά απειλή για την αστυνομία», δήλωσε η Μέιμπελ Αου, διευθύντρια του παραρτήματος της οργάνωσης στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central ζητούν εκλογκή αυτονομία, καθώς και την παραίτηση του κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ.

Παρέμβαση Κάμερον: «Η Βρετανία θα υψώσει το ανάστημά της»

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες κινητοποιήσεις κατά της απόφασης της Κίνας να περιορίσει την ελευθερία των πολιτών στις εκλογές του 2017 για την ανάδειξη του κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο κοινοβούλιο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, ο Κάμερον απάντησε ότι είναι σημαντικό ο λαός της πρώην βρετανικής αποικίας να είναι σε θέση να απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τα οποία ορίζονται στην αγγλοκινεζική συμφωνία που συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.

«Είναι σημαντικό η δημοκρατία να δίνει πραγματικές επιλογές», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συμφωνία.

«Αναφέρεται σε δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων του λόγου, του Τύπου, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι, των ταξιδίων, των κινήσεων και φυσικά της απεργίας», υπογράμμισε ο Κάμερον.

«Πρόκειται για σημαντικές ελευθερίες, οι οποίες διασφαλίζοντας από αυτή την κοινή διακήρυξη, και αυτά για τα οποία, πάνω απ΄ όλα, θα πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά ο δισεκατομμυριούχος Λι Κα-σινγκ από το Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης να επιστρέψουν σπίτια τους, στις οικογένειές τους, μία ημέρα αφού 45 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ο Λι, ο πιο πλούσιος άνδρας στην Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αν καταρρεύσει το κράτος δικαίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτό θα προκαλέσει «τη μεγαλύτερη λύπη» στην πόλη.

«Μετά την παράδοση (του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα) το σύστημα “μία χώρα, δύο συστήματα” έχει προστατεύσει τον τρόπο ζωής του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Λι.

«Ζητώ από όλους να μην εξωθούνται στα άκρα. Καλώ όλους να μην αφήσουν το σημερινό πάθος να γίνει η λύπη του αύριο. Ειλικρινά ζητώ από όλους να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», υπογράμμισε ο Λι στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τις κινητοποιήσεις.

Ο ογδοντάχρονος ήταν μεταξύ των επιχειρηματιών του Χονγκ Κονγκ που επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο το Πεκίνο για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και θέματα που αφορούν την πρώην βρετανική αποικία, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet