Κορωνοϊός – Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας
zougla.gr
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κορωνοϊός – Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

«Μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό σε αρκετές χώρες.

Η τεράστια υγειονομική κρίση στην Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, εκτίμησε ο ΠΟΥ. «Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες» για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται «με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη και θεωρείται «στέλεχος ενδιαφέροντος» και όχι «στέλεχος ανησυχίας» όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Ινδία: Αυτοσχέδια κρεματόρια για τα θύματα από κορωνοϊό – Πάνω από 200.000 οι νεκροί

Η Ινδία κατέγραψε νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό το περασμένο 24ωρο με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών -έχει πλέον φθάσει τους 201.187- σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας. 

Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.

Αυτοσχέδια κρεματόρια 

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Δελχί χώροι στάθμευσης μετετράπησαν σε αυτοσχέδια κρεματόρια, λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων.

«Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν και πεθαίνουν», δήλωσε ο υπεύθυνος ενός κρεματορίου, Τζιτέντερ Σινγκ Σαντί.

«Εάν έχουμε περισσότερες σορούς, τότε θα γίνουν αποτεφρώσεις στον δρόμο. Δεν υπάρχει πλέον χώρος εδώ» είπε, προσθέτοντας:

«Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα δούμε τόσο φρικτές εικόνες».

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που αποδίδεται κυρίως σε μια πιο μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού και στις πολιτικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή συχνά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία, όπου πλέον οι ελλείψεις – σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο -είναι τεράστιες.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί 

Μέχρι σήμερα η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, με άλλα λόγια 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

Οργή για μονάδα Covid-19 αποκλειστικά για δικαστές

Οι αρχές στο Δελχί έδωσαν εντολή προκειμένου ένα πολυτελές ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ιατρική εγκατάσταση Covid-19, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και οι οικογένειές τους, προκαλώντας οργή σε μια πόλη όπου δεν υπάρχουν κρεβάτια ή οξυγόνο για εκατοντάδες ανθρώπους.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι δέχθηκε ένα αίτημα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί λόγω της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και έκλεισε 100 δωμάτια στο ξενοδοχείο Ashoka για τους δικαστές του σώματος αυτού. Τη διεύθυνση της εγκατάστασης θα αναλάβει νοσοκομείο της πόλης, πρόσθεσε.

Ο Τζαιβίρ Σεργκίλ, δικηγόρος και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Congress, δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης αντίκειται στο δικαίωμα στην ισότητα, το οποίο κατοχυρώνει το Σύνταγμα, και το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει την ειδική μεταχείριση.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet