Κύπρος: 54 χρόνια ανεξάρτητη και 40 διχοτομημένη
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κύπρος: 54 χρόνια ανεξάρτητη και 40 διχοτομημένη

Την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της γιορτάζει σήμερα η Κύπρος, αν και διχοτομημένη από το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματός της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε το 1960 με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959, είχε4 κοινό βίο μέχρι και το 1963, όταν ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές και η Αγγλία χάραξε την «πράσινη γραμμή», η οποία χώρισε στα δύο τη Λευκωσία.

Οι Τουρκοκύπριοι, με εντολή της ηγεσίας τους και τη στήριξη της ‘Αγκυρας, αποχώρησαν από το κοινό κράτος, κλείστηκαν σε θύλακες και δημιούργησαν δική τους διοίκηση. Από το 1967 μέχρι το 1974, έγιναν συνομιλίες που έφθασαν κοντά σε συμφωνία για λύση, λίγο πριν την τουρκική εισβολή.

Αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Τον Απρίλιο του 2004 οι Ελληνοκύπριοι με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το αποδέχτηκαν. Ένα μήνα αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η επέτειο της Ανεξαρτησίας θα τιμηθεί με διάφορες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον κ. Αναστασιάδη. Ακολούθως, θα μεταβεί στο υπουργείο Άμυνας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία.

Σε διάγγελμά του ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει τον Κυπριακό λαό ότι εργάζεται για την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τονίζει την επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί «το απαράδεκτο κατοχικό status quo» και αναφέρεται στις επίμονες προσπάθειες που έχουν γίνει και έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την διεξαγωγή μίας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την επιθυμία και την αποφασιστικότητά μου για εξεύρεση λύσης» επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης. Όπως υπογραμμίζει, «δεν είναι ποτέ δυνατό να αποδεχθεί μία λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων», όπως επίσης και δεν θα αποδεχθεί ποτέ μία λύση «που θα καθιστά τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους δευτέρας τάξεως πολίτες της Ε.Ε.».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet