Λιμός απειλεί το Νότιο Σουδάν
Κόσμος

Λιμός απειλεί το Νότιο Σουδάν

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 10 Μαΐου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) το Νότιο Σουδάν, στο οποίο μαίνεται επί πέντε περίπου μήνες εμφύλιο πόλεμος, βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Έπειτα από μελέτη του FAO που πραγματοποιήθηκε στο Νότιο Σουδάν τον Απρίλιο, αλλά και αυτό τον μήνα, ο Οργανισμός κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Η έλλειψη ασφάλειας όσον αφορά στη διατροφή πλήττει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το ένα τρίτο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Νοτίου Σουδάν και «υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ξεσπάσει πείνα τους ερχόμενους μήνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας».

Ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιρ και ο πρώην αντιπρόεδρός του Ρικ Μάκαρ, οι δυνάμεις των οποίων συγκρούονται από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 υπέγραψαν την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για την παύση των εχθροπραξιών. Συμφώνησαν ότι όλες οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν εντός 24 ωρών στη χώρα, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες σύγκρουσης, κατά την οποία διαπράχθηκαν πολλές ωμότητες.

Υπεύθυνος του FAO στο Νότιο Σουδάν υπογράμμισε ότι «έχουν στενέψει τα περιθώρια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μια τρομερή κρίση να μετατραπεί σε μια καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της σύγκρουσης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ανακοίνωσε ότι έπειτα από την έκθεση του FAO θα αυξήσει τη βοήθειά του ώστε να μπορεί να προσφέρει τρόφιμα σε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα εντός του 2014. «Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί αλλά είναι απαραίτητο να επιτραπεί στις υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια σε τρόφιμα να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Μάικ Σάκετ, διευθυντής του PAM για τα θέματα του Νοτίου Σουδάν.

Η υπηρεσία αυτή μπορεί προς το παρόν να προσφέρει βοήθεια σε 700.000 ανθρώπους, αλλά χρειάζεται άλλα 190 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την βοήθεια, ενώ ο FAO έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, λάβει μέχρι στιγμής μόνον το 54%, δηλαδή 77 εκατομμύρια δολάρια, από το ποσό που έχει ζητήσει για να μπορεί να προσφέρει βοήθεια.

Ταυτόχονα και η UNICEF προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος έως και 50.000 παιδιά να πεθάνουν τους προσεχείς μήνες αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet