Μάλτα: Αρχική συμφωνία 4 χωρών για κατανομή μεταναστών
Κόσμος

Μάλτα: Αρχική συμφωνία 4 χωρών για κατανομή μεταναστών

Προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε στη Μάλτα ανάμεσα σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. – Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα και Ιταλία – για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή στην Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αντιπροσωπείες τους, μετά το τέλος μιας μίνι συνόδου κορυφής στη Βαλέτα, για τη μετανάστευση.

Το κείμενο, που χαρακτηρίστηκε «βάση συμφωνίας» και το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί σε λεπτομέρειες, θα υποβληθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου, διευκρίνισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών και η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε.

«Εξασφαλίσαμε καλά αποτελέσματα. Οδήγησαν σε ένα κοινό κείμενο, που ακολουθεί δύο έγγραφα που είχαν υποβληθεί προηγουμένως από τη Γαλλία και τη Γερμανία από τη μία πλευρά, τη Μάλτα και την Ιταλία από την άλλη» δήλωσε ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών, Μίχαελ Φαρούτζια, οικοδεσπότης της συνόδου.

«Είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο, που συναθροίζει τις τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων δύο (η Ιταλία και η Μάλτα) είναι άμεσα ενδιαφερόμενες» για τις αποβιβάσεις μεταναστών στις ακτές τους, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κοινό έγγραφο δε θα δοθεί αμέσως στον Τύπο. «Προτιμήσαμε να ενημερώσουμε πρώτα τις άλλες χώρες μέλη, αυτό είναι το κανονικό» διευκρίνισε. «Θέλουμε να κινητοποιήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» συνέχισε. Η συμφωνία είναι «προσωρινή για μια περιορισμένη ζώνη που είναι η κεντρική Μεσόγειος» είπε.

«Όμως ευχόμαστε ότι θα υπάρξει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο», χώρες που βρίσκονται εντός των διαδρομών της μετανάστευσης στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πρόκειται για το άνοιγμα εκ νέου μιας διαδρομής μαζικής μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, ούτε να αφήσουμε τη Μάλτα και την Ιταλία μόνες τους» πρόσθεσε ο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet