Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι από την 1η Δεκεμβρίου
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι από την 1η Δεκεμβρίου

Εκατοντάδες σορούς – 337 επακριβώς – έχουν ανακαλύψει οι μεξικανικές αρχές σε 222 μυστικούς τάφους, από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Αλεχάντρο Ενσίνας, χθες.

Ο Ομπραδόρ έχει δεσμευτεί ότι θα πατάξει τη βία που μαστίζει τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα ποσοστά δολοφονιών φέτος ξεπερνούν εκείνα του 2018.  

Τα περισσότερα πτώματα έχουν εντοπιστεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Σονόρα, Σιναλόα, Γκερέρο και Κολίμα. Στις πολιτείες αυτές καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες και εξαφανίσεις από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2018 – ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί αφότου ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική επίσημη καταγραφή που υπάρχει είναι της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου γίνεται λόγος για 855 ομαδικούς τάφους με 1.548 πτώματα, τα οποία βρέθηκαν από το 2007 έως το 2016.

Ανεξάρτητες έρευνες ωστόσο αποκάλυψαν ότι οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι είναι πολύ περισσότεροι, επισήμανε ο Ενσίνας. Μια δημοσιογραφική έρευνα έκανε λόγο για 1.978 ομαδικούς τάφους με συνολικά 2.884 πτώματα.

Πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet