Με «ναυάγιο» κινδυνεύουν πριν το ξεκίνημα οι συνομιλίες για τη Συρία
Κόσμος

Με «ναυάγιο» κινδυνεύουν πριν το ξεκίνημα οι συνομιλίες για τη Συρία

Το τραπέζι στη Γενεύη για το Συριακό στήνεται την Παρασκευή, όμως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες ήδη από το ξεκίνημα: Η συριακή αντιπολίτευση, που εκπροσωπείται από ομάδες που συνεδρίασαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν πως δεν θα συμμετέχουν, καταγγέλλοντας ελλιπή βήματα καλής θέλησης. Ο ΟΗΕ επιμένει πως οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια, θα προχωρήσουν.

Από το Ριάντ, οι ομάδες που συγκροτούν την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης έθεσαν όρους, λέγοντας πως δεν θα συμμετέχουν εάν δεν εκπληρωθούν: «Αύριο δεν θα είμαστε στη Γενεύη. Θα μπορούσαμε να πάμε αργότερα, αλλά δεν θα μπούμε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εάν οι ανθρωπιστικού χαρακτήρα όροι μας δεν εκπληρωθούν» δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής των ομάδων, στο Al Arabiya, λέγοντς πως οι όροι αφορούν «διακοπή των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και η τροφοδοσία με ανθρωπιστική βοήθεια των πολιορκημένων περιοχών».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στεφάν ντε Μιστούρα απηύθυνε δραματικό μήνυμα προς τον συριακό λαό: «Τώρα υπάρχει ανάγκη να σας ακούσουμε να εγκαλέσετε τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτήν την ευκαιρία».

«Αρκετά με τις διασκέψεις. Αυτή εδώ δεν μπορεί να αποτύχει» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της συριακής αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση στους εκπροσώπους της να λάβουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρίνοντας ωστόσο δικαιολογημένους τους όρους που θέτει.

«Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία γι’ αυτούς να πάνε στη Γενεύη και να προτείνουν σοβαρά μέτρα, πρακτικές εφαρμογής εκεχειρίας και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ, σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία χωρίς όρους».

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet