Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ
Κόσμος

Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ

Πλούσιο ποινικό μητρώο είχε ο ιρανικής καταγωγής δράστης της χθεσινής ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolate του Σίδνεϊ, η οποία έλαβε τέλος με αιματηρό τρόπο μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον δράστη, ο 49χρονος Μαν Χαρόν Μονίς ήταν κληρικός στο Ιράν, από όπου διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του, ενώ του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης».

Ο Μονίς σκοτώθηκε κατά τη χθεσινή επέμβαση για τον τερματισμό της ομηρίας στην καφετέρια της Μάρτιν Πλέις, μιας πεζοδρομημένης πλατείας στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Νεκροί έπεσαν και δύο όμηροι: ο διευθυντής της καφετέριας και μία δικηγόρος. Η τραγική κατάληξη της ομηρίας έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Αυστραλίας. Πολλοί Αυστραλοί περνούν από τον σημείο για να αφήσουν λίγα λουλούδια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ. «Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ποτέ» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπέρντ, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία».

 Μια γυναίκα βγαίνει τρέχοντας από την καφετέρια και τρέχει προς τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δύο γυναίκες εξήλθαν από το κτήριο. Κατά τον ίδιο, οι δύο γυναίκες φορούσαν ποδιές, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για μέλη του προσωπικού της καφετέριας.

Σημειώνεται ότι ένας ομογενής δικηγόρος ήταν ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη καιν τους άλλους ομήρους και τη βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet