Μονάδα ειδικών δυνάμεων στέλνει ο Ομπάμα στη Συρία
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Μονάδα ειδικών δυνάμεων στέλνει ο Ομπάμα στη Συρία

Την ανάπτυξη «λιγότερων από 50» ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, σε συμβουλευτικό-συντονιστικό ρόλο δίπλα σε μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναμένεται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ -κίνηση στην οποία είχε αντισταθεί μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα για να αποφύγει να συρθεί σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα αναπτύσσεται νέα μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ και μαχητικά Α-10 και καταδιωκτικά F-15 στη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία.

Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων για ανάπτυξη «λιγότερων από 50» ανδρών σε ρόλο στρατιωτικών συμβούλων. Δεύτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για «μικρό αριθμό» ανδρών, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρούν στο πλαίσιο περιορισμένης εντολής «συμβουλής και συνδρομής».

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα θα επιχειρούν ανοιχτά επί του πεδίου στη Συρία. Έχουν υπάρξει πάντως τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα αντικατοπτρίζει μία ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας, παρόλο που η Ουάσινγκτον εντείνει ταυτόχρονα τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Οι αριθμοί μπορεί να είναι μικροί, ωστόσο η απόφαση συνιστά αξιοσημείωτη στροφή στην αμερικανική πολιτική και έρχεται μετά την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Μόσχα επιμένει ότι πλήττει το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο μαχητικά της χτυπούν ταυτόχρονα οργανώσεις αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Άσαντ, περιλαμβανομένων ομάδων που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Η νέα αμερικανική στρατηγική περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη νέας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, «ενισχυμένη» συνεργασία με τους Ιρακινούς για την ανακατάληψη του Ραμάντι και διευρυμένη συνδρομή στον τομέα της ασφάλειας στον Ιορδανία και τον Λίβανο, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε επίσης έγκριση για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών Α-10 και καταδιωκτικών F-15 στη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet