Μοναστήρι 1.583 ετών ισοπέδωσαν οι τζιχαντιστές στη Συρία
Κόσμος

Μοναστήρι 1.583 ετών ισοπέδωσαν οι τζιχαντιστές στη Συρία

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι, ηλικίας 1.583 ετών, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της χώρας βασιζόμενη σε ένα δίκτυο γιατρών και ακτιβιστών, ανακοίνωσε ότι «το Ισλαμικό Κράτος κατεδάφισε το χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού (Μαρ Ελιάν) στα νοτιοανατολικά της Χομς», αφού κατέλαβε την πόλη Αλ Καριατάιν στις αρχές Αυγούστου.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες δείχνουν τζιχαντιστές να κατεδαφίζουν το μοναστήρι με μπουλντόζες. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν για την καταστροφή ήταν ότι «λάτρευε άλλον Θεό εκτός του Αλλάχ», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Χριστιανός ιερέας είπε στο Associated Press ότι τζιχαντιστές κατέστρεψαν εκκλησία του 5ου αιώνα που βρίσκεται μέσα στον χώρο του μοναστηριού.

Όταν κατέλαβαν την Αλ Καριατάιν, όπου βρισκόταν το μοναστήρι, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περίπου 230 κατοίκους της. Ο Τζακ Μραντ, ο ηγούμενος της μονής, απήχθη πριν από περίπου 12 εβδομάδες.

Το μοναστήρι είχε ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές στη διάρκεια βομβαρδισμών από τη συριακή κυβέρνηση.

Από τις αρχές του έτους το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει, λεηλατήσει και καταστρέψει πολλούς ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Συρία, μεταξύ των οποίων και την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet