Μπ. Ομπάμα: Η κρίση στο Ιράκ θα κρατήσει ακόμη…
Κόσμος

Μπ. Ομπάμα: Η κρίση στο Ιράκ θα κρατήσει ακόμη…

Αρνήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των επιθέσεων στο Ιράκ, λέγοντας πάντως ότι επίλυση της κρίσης δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

«Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας. Η επέλαση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους “ήταν ταχύτερη” από ό,τι ανέμεναν οι αρχές εντός ή εκτός του Ιράκ», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους κοντά στο Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ.

Σε δηλώσεις του από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα δήλωσε πως δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Παράλληλα ανέφερε ότι οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στο Αρμπίλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον. Είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά και ότι οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Ιρακινούς πολίτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet