Μ. Σουλτς: Για την προσφυγική κρίση φταίνε μερικές ευρωπαϊκές χώρες και όχι η Ε.Ε.
Κόσμος

Μ. Σουλτς: Για την προσφυγική κρίση φταίνε μερικές ευρωπαϊκές χώρες και όχι η Ε.Ε.

Σφοδρή κριτική στην «καταφανή αποτυχία» ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πρόσφυγες άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σουλτς επέκρινε σε συνέντευξή του στη Die Welt τον «κυνισμό» των χωρών αυτών, ο οποίος μετατρέπει τη Μεσόγειο σε μαζικό τάφο και προκαλεί ανατριχιαστικές σκηνές στα σύνορα.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία εντείνεται λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο φέτος για να φθάσουν στις ακτές της Νότιας Ευρώπης.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της Ε.Ε., αλλά μάλλον με μια καταφανή αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών θα πρέπει στο τέλος να απομακρύνουν τα εμπόδια και να σταματήσουν αυτό το ανάξιο παιχνίδι», είπε ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες. Η Ουγγαρία ωστόσο, η οποία είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, κατασκευάζει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, προκειμένου να περιορίσει αυτό που αποκαλεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και ταυτότητα.

Η Βρετανία πάλι εξαιρείται εδώ και χρόνια από τους κανόνες της Ε.Ε. για συνοριακά θέματα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες απλώς δεν προσαρμόζονται. Η Γερμανία απεναντίας ετοιμάζεται φέτος να υποδεχθεί 800.000 πρόσφυγες.

Η δυσκολία να συμφωνηθεί μία κοινή πολιτική καταδείχθηκε τον Ιούνιο, όταν μερικοί ηγέτες απέρριψαν οργισμένα την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δεχθούν δεσμευτικές ποσοστώσεις προκειμένου να μοιραστούν τους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Η τωρινή προσφυγική κρίση δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερη Ευρώπη», υπογράμμισε ο Σουλτς για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η Μεσόγειος γίνεται ένας μαζικός τάφος, ανατριχιαστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα, υπάρχει αμοιβαία επίρριψη ευθυνών και εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που ζητούν την προστασία μας, μένουν χωρίς βοήθεια».

Η Αυστρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 71 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλειμμένο φορτηγό ψυγείο, ενώ η Λιβύη ανέσυρε τα πτώματα 105 μεταναστών που ξεβράστηκαν στη στεριά, αφού το υπερφορτωμένο σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο ταξίδι του προς την Ευρώπη.

Ορισμένες χώρες, «που δεν νοιάζονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εμπόδισαν μια συμφωνία για ένα σχέδιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, τόνισε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφερόμενος στο σχέδιο Γιούνκερ. «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό -πρόσθεσε- όταν κανείς βλέπει τη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet